1036 четения

Битката за Великотърновския избирателен район: 30 политически сили и 241 кандидат-депутати

Юрист срещу хирург изправиха един срещу друг двете най-големи партии

 

ОБЩО 30 ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ РЕГИСТРИРАХА ЛИСТИ В РАЙОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ НА 4 АПРИЛ 2021 Г. Според подадените документи 241 са кандидатите да седнат на депутатските кресла в 45-ото Народно събрание. Шанс имат едва 8. Толкова са местата, отредени на Великотърновска област в парламента. В определен случай мандатите могат да са и 11, тъй като трима от водачите на листи (на ГЕРБ, “Има такъв народ” и “Републиканци за България”) са първи и в други избирателни райони.

Парламентарно представените партии са с максималния разрешен по закон брой кандидат-депутати – по 16. Партиите на Слави Трифонов и Цветан Цветанов – също. За сметка на това 5 политически сили са регистрирали само по един мераклия за депутатско кресло.

Всъщност едва двама от водачите на партиите с шанс да влязат в парламента, са местни хора: Явор Божанков от БСП и Мастън Мастънов от ДПС. Всички останали парламентарни сили са заложили на известни имена от столицата.

Въпреки признанието на председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, че в Народното събрание не достигат юристи, и призива на Съюза на юристите в същия дух управляващите не са поканили нито един правист в листата си в IV МИР. На юриста Явор Божанков, който води листата на БСП, те са противопоставили проф. д-р Костадин Ангелов, хирург и Covid министър на здравеопазването (зае поста през лятото на 2020-а).

Битката на проф. Ангелов във Велико Търново (той е водач на листата на ГЕРБ и във Варна) ще е срещу трима противници. Социологическите проучвания засега не успяват да разграничат в национален мащаб подкрепа за партията на Цветан Цветанов, но не бива да бъдат подценявани позициите на бившия втори в ГЕРБ във Велико Търново. На директен сблъсък по темата за ефективността на действията на правителството по време на епидемията ще разчита и Слави Трифонов, който е поставил като водач тук доц. д-р Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН. От ГЕРБ като че ли са предвидили опасността от страна на речовития учен и са позиционирали в листата си четирима медицински специалисти.

Докато тези две нови за политическия живот у нас партии ще разчитат на сочни късове от електората на управляващите, то реалната и единствена заплаха за професорската компания във Велико Търново отново е БСП. На последните парламентарни избори червените изненадващо удвоиха традиционния си електорат и станаха първа политическа сила в областта. През 2014-а те успяха да вкарат само 1 депутат от Велико Търново, а само 3 години по-късно – през 2017-а, получиха двойно повече гласове и три пъти повече народни представители. Тогава те водеха на ГЕРБ с над 4200 гласа.

Червените се разминаха на косъм от победата и на евроизборите през 2019-а. Тогава на тях не им достигнаха 87 гласа, за да са първа политическа сила. По-малко от гласовете на управляващите в една-единствена секция в село Водолей, в която голяма част от избиратели са от малцинствата.

Потенциалът за добър резултат и на тези избори ще са преференциите на отделните кандидат-депутати. Докато в ГЕРБ само допреди 4 години имаше негласна забрана да се работи за лични преференции, то в БСП имат сериозни традиции в битката на терена на собствената партийна листа. Поставената на 16-о място сред кандидатите на БСП за Велико Търново през 2014 г. Весела Лечева успя да стане втора с 3238 преференциални гласа. Още по-сериозен е резултатът й на последния вот – 3777 преференции.

Това беше пистата и на тогава 27-годишния юрист Явор Божанков, който с 3388 преференции стана втори и влезе в парламента като представител на гражданската квота. Дали тази демократична придобивка на тези избори ще сработи и в други партии освен в БСП, предстои да видим след месец. Както и как ще се отрази на резултатите задълбочаващата се тенденция на намаляване на населението в областта.

Росица ПЕНКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *