У нас

Колко от шефовете на ръководни позиции у нас са жени

Едва ¼ от народните представители в българския парламент са жени

С 20 проекта от цялата страна неправителствени организации ще отбележат 8 март и постиженията не женитеИнициативите ще се реализират с подкрепата на Български фонд за жените, посолствата на Кралство Нидерландия и на Швейцария, съобщават от фонда.

“Въпреки огромния напредък, който отбелязваме през последните десетилетия у нас, пълното равенство между половете все още не е факт. Разликата в заплащането между мъжете и жените в България е 13,5%. Едва ¼ от народните представители в българския парламент са жени. Под 16% от ръководителите и директорите на големите компании у нас са дами. На всеки две седмици една жена в нашата страна е убивана от свой съпруг, партньор, роднина или познат. В България има 360 000 самотни майки, като 72% от тях и децата им живеят на или под прага на бедността. Това отбелязват още от Българския фонд за жените.

През януари фондът обяви конкурс за идейни проекти, посветени на Международния ден на жените – 8 март. Бяха получени 112 проектни идеи от 46 населени места, от тях са избрани 20, които ще бъдат реализирани на 8 март и през целия месец март 2021 година.

Посолството на Кралство Нидерландия в България ще подкрепи други 7 инициативи, които ще се реализират в различни населени места и са насочени към теми като развитие на женското предприемачество, подкрепа и социална ангажираност на жени с ментални увреждания, промоция на Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН, сред които е и равнопоставеността на половете, взаимопомощ между жени, пострадали от домашно насилие,  мястото на жените в науката и STEM и др.

На 8 март Български фонд за жените организира и уебинар на тема „Филантропия за женски права“. Ще се търси отговор на въпроса защо е важно да инвестираме в потенциала и правата на момичетата и жените.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *