Времето

Седмична прогноза за времето

През нощта ще бъде ясно. Ще духа слаб вятър от югозапад. Минималните температури ще бъдат между 2 и 4. За В. Търново минимална температура около 2 гр. През деня ни очаква предимно слънчево време. Около и след обяд за кратко ще има висока облачност, през която ще прозира слънцето. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще останат високи и ще са между 15 и 17. За В. Търново максималната температура ще бъде около 16. Атмосферното налягане ще се понижава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 24.2 гр. през 2001 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 15.4 през 1955 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 47 минути и ще залезе в 18 часа и 11 минути. Фаза на Луната: шест дена след пълнолуние.

В събота ще преобладава облачно време. Около и след обяд ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен вятър от северозапад, а в късния следобед ще преориентира от североизток и с него над страната ще нахлуе студен въздух. Минималните температури ще останат високи – между 4 и 6, но максималните ще се понижат и няма да бъдат много по-различни от сутрешните. В неделя ще има разкъсана, по-често значителна облачност. Вечерта облачността бързо ще започне да намалява. Ще духа слаб вятър – до обяд от изток, а следобед ще се преориентира от запад. Минималните температури ще бъдат между минус 3 и 0, а максималните – между 6 и 8. В понеделник ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от запад. Минималните температури ще останат без съществена промяна, а максималните слабо ще се повишат и ще бъдат между 8 и 10. Във вторник и сряда ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб вятър от север-североизток. Минималните температури ще останат между минус 3 и 0, а максималните – между 8 и 10. В четвъртък ще има разкъсана облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Температурите ще се повишат.

Над западните и централните части на Стара планина в четвъртък и петък ще преобладава слънчево време. В петък след обед от запад ще започне увеличение на облачността. Ще духа умерен до силен вятър от запад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 11. Максималната температура на 2000 м ще е около 1. В събота и неделя ще преобладава облачно време. Ще има превалявания от слаб сняг, а под 1200 м – от дъжд. Ще духа умерен вятър от северната четвърт и с него ще нахлува студен въздух. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 2, а на 2000 м – между минус 6 и минус 8 гр. В понеделник времето ще остане облачно, но температурите ще започнат да се повишават. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 6. Максималната температура на 2000 м ще е около минус 3. Във вторник от север отново за кратко ще нахлуе студен въздух и времето ще бъде облачно. През нощта срещу сряда са възможни превалявания от сняг в централните части на Стара планина. Ще духа слаб до умерен вятър от север. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 5. Максималната температура на 2000 м ще е около минус 8. В сряда ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността в следобедните часове. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад-запад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 8. Максималната температура на 2000 м ще е около минус 3. В четвъртък ще има разкъсана облачност. Ще духа умерен вятър от юг-югозапад. Температурите чувствително ще се повишат.

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *