Горещи новиниЗдраве

Великотърновска област сред регионите с най-много ваксинирани срещу COVID-19

7051 души са преминали имунизация в местните медицински пунктове

ОКАЗВА СЕ, ЧЕ ЖИТЕЛИТЕ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ПРОЯВЯВАТ ОСОБЕНО ГОЛЯМ ИНТЕРЕС КЪМ ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ КОРОНАВИРУС. Това става ясно от официалните данни на здравното министерство, които показват, че регионът ни е сред населените места в страната с поставени най-много дози от препаратите за защита. Той заема седмо място в националната статистика към четвъртък, класирайки се веднага след област Благоевград. До момента в Регионалната здравна инспекция в старата столица са били доставени пратки на субстанциите на Pfizer-BioNTech и АstraZeneca.

7051 дози са поставени в областта, като реимунизация е направена на 1110 души, включени в целевите групи на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Продължават имунизациите по предварително изготвени списъци на лицата, включени във фази I – IV и на тези, които са пряко ангажирани в изборния процес.

Веднага след като здравният министър проф. Костадин Ангелов определи в кои местни медицински пунктове ще се провеждат дейностите по ваксинация, много лекари и здравни работници заключиха, че оторизираните пунктове ще се окажат недостатъчни, за да поемат големия наплив от кандидати за имунизация. Припомняме, че имунизационните кабинети са 10, разпределени в областите Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов и Павликени.

ДО 7 МАРТ ЗАПИСВАНЕТО ЗА ВАКСИНАЦИЯ В Т. НАР. „ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ“ СЕ ПРЕУСТАНОВЯВА. Това се дължи на кризата с доставките на ваксини на централно ниво заради неизпълнение на поетите ангажименти на фирмата производител на оксфордската ваксина.

На този фон заболеваемостта от коронавирус в областта продължава да се увеличава. Инфектираните възлизат на близо 150 на 100 000 души население, което ни отрежа място в червената зона по заразени. Настанените в болница са 91, а лекуващите се в домашни условия – 317.

Има промяна в областната класация по заболеваемост, с която община Велико Търново отново си върна първото място в негативната статистика. В старата столица активните случаи са 110, а в Павликени – 73.

Починалите от инфекцията са 363 души, а излекуваните – 4633.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *