4184 четения

Водачът на ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов: „Изборът на 4 април определя как ще излезем от кризата“

На 4 април ще стане ясно не само кой ще влезе в българския парламент и кой ще управлява в следващите години, но и как България ще излезе от кризата и накъде ще тръгне. Това заяви проф. Костадин Ангелов, водач на листата на коалиция „ГЕРБ – СДС” във Велико Търново, която стартира предизборната си кампания с молебен за здраве, отслужен от отец Асен в Катедралния храм „Рождество Богородично“. По думите му коалицията няма да заложи на престрелки срещу опонентите си, а той и колегите му ще използват времето, за да се срещат с възможно най-много хора в населените места в областта.

Здравният министър призова всички избиратели да не се страхуват и да отидат до урните на 4 април, тъй като в изборния ден ще бъдат приложени най-ефективните противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса. Водачът на листата с номер 28 в бюлетината бе категоричен, че през следващия месец опазването на здравето и живота на хората ще продължи да бъде негов приоритет и допълни, че няма да пренебрегне отговорностите си като министър на здравеопазването, а във времето на предизборните си ангажименти ще бъде в отпуск.

Проф. Ангелов заяви, че пътят от излизане от кризата е един и това е ваксината, тъй като тя е онази преграда, която стои между хората и епидемията. Той призова всички да се доверят и вслушат в науката, защото в противен случай още дълго време ще трябва да носим маски. „Затова и искам да кажа на всички, че ако ваксината е надеждата, то надеждата е във вашите ръце!“, каза още здравният министър. Той призна, че липсата на ваксини в момента е проблем за целия свят, но заяви, че българската държава няма да позволи която и да е фирма производител, колкото и мощна да е тя, дори за секунда да си помисли, че може да пренебрегва българските граждани. По думите му всеки човек, който е получил първа доза от ваксината, трябва да е спокоен, че ще довърши имунизацията си с втората доза.

Здравният министър не скри гордостта си от факта, че в европейските страни все по често се говори за т.нар. „български модел“ за справяне с пандемията, при който с не толкова строги мерки са постигнати завидни резултати. Той обаче заяви, че и занапред ще се прилагат локални мерки там където ситуацията го налага. По думите му национален локдаун би нанесъл не само огромни вреди на икономиката ни, но и на психическото и физическото здраве на хората. Проф. Ангелов даде пример със съседни държави и други европейски страни, където мерките са много строги и въпреки това случаите на заболели се увеличават неимоверно бързо, тъй като хората просто си връщат живота и този процес не може да бъде контролиран.

„Ситуацията е много динамична, прилича на война, в която противникът всекидневно сменя своята стратегия и ние трябва да реагираме адекватно. Балансът е много крехък. Ние сме разумни хора. Всичко, което правим, е премислено. Знаем кога да започнем, знаем кога да спрем, знаем какво правим“, увери проф. Ангелов.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Водачът на ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов: „Изборът на 4 април определя как ще излезем от кризата“

  • 05.03.2021 в 17:23
    Permalink

    В листата няма и един юрист. Любка с нейната начална педагогика, ще кове закони.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *