1691 четения

Явор Божанков: „БСП отново ще е първа политическа сила”

Над 34% от гласовете във Великотърновския избирателен район ще са за номер 4 в бюлетината, прогнозира първият в листата

 

Явор Божанков е водач на листата на “БСП за България” във Великотърновския избирателен район. Депутат в 44-тото Народно събрание – сред най-активните в опозицията. През 2017-а влезе с преференция, след като заемаше 4-тото място в листата като представител на гражданската квота.

Той е на 31 години, женен е и има двама синове. Завършил е право във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”.

– Г-н Божанков, БСП изтегли „късметлийски” номер за бюлетината – за вас избирателите ще гласуват с 4 на 4.04. Какъв резултат в област Велико Търново според вас би бил достоен за това щастливо съвпадение?

– БСП отново ще е първа политическа сила в IV МИР, както през 2017 година. Нашата увереност идва от работата, която свършихме през този мандат, а не заради един месец предизборна капания. Само аз съм задал 4 пъти повече въпроси към правителството, отколкото 3-мата колеги от ГЕРБ взети заедно. При това въпроси, свързани с ежедневните проблеми на жители на областта. Няма смисъл да продължавам с цифрите и статистиките. Само ще припомня няколко успешни каузи, които бързо се забравиха. Организирахме национална подписка и създадохме анкетна комисия за случая, нашумял като „Гинка Върбакова“. Помним как една жена с прясно регистрирана фирма щеше да купи ключов актив от енергетиката ни. Това беше осуетено.

Редица лобистки, вредни за българите закони бяха спрени благодарение на реакцията ни. На тези избори отново ще можем да гласуваме с преференция за личност, а не само по партийна подредба, защото попречихме ГЕРБ да отменят преференциалния вот. Спряхме повишаването на лихвите по „бързите“ кредити, опитите да се разреши безразборното застрояване на Черноморието и много други спорни закони.

Когато избухнаха протестите с искане за оставка на Борисов и главния прокурор, властта опита да подмени конституционния ред в страната. Опасният за националната сигурност проект не бе приет, защото за конституционно мнозинство бяха нужни и гласовете на БСП. Ние отказахме от самото начало на мандата всички предложени постове и останахме категорична опозиция на това управление.

Уважавам своите опоненти, но изпитвам резерви, че човек, който живее в София, е достатъчно ангажиран с проблемите ни. Нашите деца посещават детските градини тук, родителите ни – поликлиниките и болниците. Плащаме си данъците в област Велико Търново. Преди тези избори. И след тях пак ще останем да живеем и да развиваме родните си места. За вота на 4 април повечето партии предлагат „парашутисти“ от София. Това не е добър знак за областта.

Който иска да реформира България, трябва да докаже най-напред, че може да промени себе си. От БСП бяха изключени редица лица, като Георги Гергов например. Проведохме пряк избор за председател и не политически елити, а обикновените социалисти избраха своя лидер. Само в БСП мандатите на народните представители са ограничени до 3, за да могат младите да намират своя път. Аз съм нагледно доказателство колко работеща е тази политика.

Aбcoлютнo гoтoви cмe зa прeдcтoящитe избoри, тъй кaтo сме сред малкото политически сили с яcнa плaтфoрмa, яcнo рaзпиcaни цeли зa прoмeни в cъдeбнaта cиcтeмa, здрaвеопазването, икoнoмикaта. А също и за справяне с пocлeдcтвиятa oт ковид кризaтa в coциaлeн, здрaвeн и икoнoмичecки acпeкт. Тaкa чe ce чувcтвaмe cпoкoйни.

– Опонентите ви сякаш се стягат за сериозна битка по тази тема в предизборната кампания – в листите на всички партии има доста лекари, а двама от водачите са изявени специалисти в епидемичната обстановка.

– Недоумявам какво вече бившият здравен министър би могъл да каже по въпроса за мерките срещу ковид кризата, след като всички виждаме резултатите. Cлушaхмe зa плaн, зa приoритeтни групи, зa хoрaтa нa първa линия, зa възрacтни… И извeднъж cтигнaхмe буквaлнo дo oпaшки и кoй кoгaтo cвaри дa ce вaкcинирa. При първaтa вълнa видяхмe зaтвaрянe зaрaди 10 бoлни – пълeн лoкдaун. Cлeд тoвa при нaд 1000 заразени на ден вcичкo бeшe oтвoрeнo, хoрaтa бяхa пo магазини и зaвeдeния. Управление нa cитуaциятa нa пaрчe. Тoвa, кoeтo ни трябва, са прeдвидимocт и ясни правила! Зaщoтo в икoнoмичecки плaн вceки бизнec имa нуждa oт прeдвидимa cреда. Дa, ковид кризaтa e прeдизвикaтeлcтвo в цял cвят, нo в Бългaрия e ocoбeнo тeжкo, зaщoтo никoй нe знae кoгa зaтвaрямe и кaквo, няма яcни критeрии. Дaли при 100 бoлни зaтвaрямe училищa, при 1000 зaвeдeния, при 5000 пълeн лoкдaун – тaкъв критeрий нe бe cъздaдeн.

Като юрист, имам критика и по отношение на плана на ваксинационния щаб. Има действаща наредба 15 от 2005 г. за реда за провеждане на имунизации. Действията на щаба не държат сметка за правовия ред и това ни води до хаос – ГЕРБ управляват кризите през Фейсбук, от джип или на извънреден брифинг. Трябва да възстановим върховенството на закона.

– Значи това е стратегията на БСП за справяне с кризата?

– Една от най-важните задачи е да реформираме съдебната си система. Хотелите – подпорни стени, ремонтът на ремонта, обществените поръчки с предизвестен победител – всичко говори за едно: корупция.

Според „Трансперънси интернешънъл” кривата на корупцията у нас за последните 10 години не е крива, а права – като при вече починал пациент. България има 42 от 100 точки и остава на последно място в ЕС по този показател. Корупцията стои в основата на ниските доходи, мизерните пенсии и несправедливостта в България. Решението: реформиране на съдебната система.

Вземете случая с нелепо загиналия от токов удар младеж в София. Незаконен павилион. Незаконно свързан с електричество. Но плащал законно наем и ток. С неизпълнени решения за премахване. Некадърността и корупцията понякога убиват. Имa eднo прocтичкo рeшeниe и ниe cмe гo зaлoжили в нaшaтa прoгрaмa – личнa имущecтвeнa oтгoвoрнocт нa държaвнитe cлужитeли. За трите мандата на ГЕРБ много хора бяха незаконно арестувани, обвинени, опозорени или пострадали от властта. След осъдителните присъди в Страсбург плащаме отново от нашите данъци, а виновните политици и държавни служители не понасят отговорност. Зa 30 гoдини тaкaвa безпрецедентна пoзиция на Европейския парламент нe e имaлo зa нито една държaвa члeнкa. Корупцията у нас вече не е вътрешен, а европейски проблем.

– Но правителството също предлага програма за възстановяване след ковид кризата.

– Става дума за Плана за възстановяване и развитие. Това е най-важният инструмент, чрез който можем да излезем от кризата. Европа иска от нас три неща – иновации, реформи, зелени проекти.

ГЕРБ предложиха морално остарели идеи и мога да дам примери за проекти, останали нереализирани преди десетилетия, които сега бяха поизтупани от праха, подадени към Еврокомисията и… отхвърлени. Сега планът се преработва. Идеите, които управляващите са подали, са с поглед към миналото, а България трябва да гледа 30 години напред. Ние предлагаме преход от въглища към водород, визия за смарт градове и цялостно решение за стартъп индустрията и кръговата икономика.

– Кои са най-силните моменти в платформата на БСП?

– Предложенията ни в областта на здравеопазването, икономиката, образованието, доходите. В здравеопазването се наливат все повече средства, но то от ден на ден се влошава. Затова от БСП настояваме болниците да не са търговски дружества, а да са лечебни заведения. Едновременно с това ДДС на лекарствата трябва да се намали на 9%. А регионализацията на здравеопазването – във всеки регион да има спешна помощ, доболнична и болнична помощ, ще направи здравните услуги достъпни за всички.

Електронният регистър на средното образование е друг важен за нас момент – той трябва да спре отпадането от училище на стотици деца всяка година. Категорични сме, че трябва да има един учебник за един клас в цялата страна, а учебниците да са безплатни за ученицте от 1-ви до 12-и клас. Безплатни ясли и детски градини. Ключово е да направим реформа на данъчната система в интерес на семействата. Семейното подоходно облагане, което предлагаме, ще отчита колко струва издръжката на едно дете, колко деца има семейството и тези разходи ще се приспадат от данъчната основа. Този модел работи успешно в Унгария. Един от инструментите за справяне с демографската криза. Всичко това сме подготвили и обосновали с грижа за хората.

– Каква ще бъде кампанията на БСП във Велико Търново през следващите 30 дни?

– Открита – идва пролет и по-добро време за всички ни. Програмата на нашата кампания е наложена от младия и динамичен екип на листата – иновативна, смела и разнообразна. Неслучайно започнахме с инициативата „Аз не съм анонимен“. Скрити зад фалшиви профили хора сипят омраза, атакуват и омаскаряват всеки. Не приемаме омразата и компроматите като средство за предизборна агитация.

Нашето послание е ясно: ние искаме нови лица, морал и нови правила. А не миниcтър-прeдceдaтeл, който e пocтaвил ceбe cи нaд зaкoнa, нaд Кoнcтитуциятa и нaд Нaрoднoтo cъбрaниe. Cлeд eдин мeceц имaмe шaнc дa прoмeним тoвa. Cмятaм, чe aкo нe излeзeм вcички дa глacувaмe, бeз знaчeниe зa кoгo, вcички протести, всичките ни уcилия са били нaпрaзни.

Един коментар за “Явор Божанков: „БСП отново ще е първа политическа сила”

  • 05.03.2021 в 11:01
    Permalink

    Колко пари струва часовника на този виден „социалист“ ?

    За един прЕател питам

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *