Затлъстяването е водещ фактор за смъртните случаи от Ковид-19

Повечето смъртни случаи от Ковид-19 в света са в държави, където има много хора със затлъстяване, съобщи Ройтерс, позовавайки се на международен доклад.
Смъртните случаи от Ковид-19 са 10 пъти повече в държави, където 50 процента от хората са с наднормено тегло.
Докладът определя като „драматична“ връзката между смъртността от Ковид-19 и затлъстяването. Според него 90 процента от смъртните случаи в пандемията са в държави с висока степен на затлъстяване. Това означава, че 2,2 милиона от общо 2,5 милиона жертви са в такива държави.
За изследването са анализирани данни за смъртните случаи от Ковид-19 от университета „Джонс Хопкинс“ в САЩ и данни на СЗО за затлъстяването.
Поразително е, че няма пример за държава с висока смъртност от Ковид-19, в която хората да не са общо с наднормено тегло или затлъстяване.
„Вижте държави като Япония и Южна Корея, където смъртността от Ковид-19 е много ниска. Там и затлъстяването сред пълнолетните е много малко“ – каза Тим Лобстийн, експерт от Световната федерация по затлъстяването и хоноруван преподавател от университета в Сидни, който е сред ръководителите на изследването.
„Те са приоритизирали общественото здравеопазване с редица мерки, включително и засягащи теглото на населението, и това се отплаща в пандемията.“
За разлика от тях в САЩ и Великобритания както смъртността от Ковид-19, така и затлъстяването са сред най-големите.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *