С мисията „Грижа за хората“ отборът на „БСП за България“ се впуска в битката за 45-ия парламент

Кандидатите на столетницата ще се борят за реформи в правната, здравната, социалната и икономическата сфера и пресичане на корупцията

КАНДИДАТ-ДЕПУТАТИТЕ ОТ „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ” ОТ IV МИР ОТКРИХА ПРЕДИЗБОРНАТА СИ КАМПАНИЯ В ЕМБЛЕМАТИЧНАТА ЗА СТРАНАТА ЗАЛА НА УЧРЕДИТЕЛНОТО СЪБРАНИЕ от 1879 г. в старата столица. Червените претенденти за одобрението на гласоподавателите избраха това място заради символиката да продължат делото на великите ни предци, поставили началото на правов ред в родината. Те заявиха желанието си да получат шанс да се борят за прогреса и просперитета на държавата, които според тях може да се случат единствено чрез разрушаване на статуквото. Отборът на столетницата в региона се впуска в предизборната надпревара с лозунга „С грижа за хората“ и амбицията да изкорени корупцията в политиката. Социалистите призоваха за масово гласуване на 4 април, за да не се превърне България от страна на розите в страна на абсурдите. Сред кандидатите на партията са икономисти, лекар, журналист, учител, земеделец и т.н.

„Даваме начало на една голяма кауза за нашата родина. В тази зала, построена от Кольо Фичето, тогавашният елит на България поставя началото на нов правов и конституционен ред в страната и ни дава една перспектива, която ни кара да се гордеем. Днес е наша отговорност да продължим тази традиция, защото трябва да възстановим правовия ред в България“, заяви водачът на червените Явор Божанков. Дейният народен представител от 44-тото НС уточни, че никога досега България не е получава толкова много средства по линия на европейско финансиране, но заради усвояване от страна на приближени групи до властта, обикновеният човек не е усетил увеличението на субсидиите. Той бе категоричен, че са нужни сериозни реформи, които могат да бъдат направени от колегите му в листата. Посочи като приоритетни здравната, социалната, правосъдната и икономическата сфера.

„СЪСТОЯНИЕТО НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА Е СРЕД КЛЮЧОВИТЕ ПРИОРИТЕТИ В ПЛАТФОРМАТА. Ние сме категорични, че здравето и образованието не са стоки и под формата на търговски дружества нямат бъдеще у нас. Оцеляването на хиляди пациенти днес се случва въпреки системата, благодарение на усилията и доблестта на нашите лекари“, коментира той.

Втората в листата – петкратната шампионка по стрелба и почетен гражданин на В. Търново Весела Лечева, допълни, че екипът на „БСП за България” има волята и силата да превърне страната в модерна европейска и правова държава.

„Точността е ключова в спорта, политиката и живота. Това е моето верую. Днес България и ние живеем в безпрецедентни ограничения и страх. Нашите граждани не усетиха подкрепата на държавата в пандемията. Имаме волята да отстояваме това, което завещаха всички онези велики българи, които проляха кръв за родината. Най-тежко усетиха пандемията нашите майки и бащи. Длъжни сме да им дадем добра перспектива и спокойствие“, заяви тя.

Третата в листата, д-р Анета Маноилова, сподели, че ще се бори за електронно здравеопазване.

„Аз съм лекар със стаж отпреди 2000 година. Свидетел съм на хубавите и не толкова хубавите неща, които се случиха в здравеопазването. Държавата абдикира от тази сфера след превръщането на болниците в търговски дружества, защото това постави грижата за човека на по-заден план. Има тотален дисбаланс на цялата здравна система, кадрови дефицит, нормативен хаос и финансови проблеми. Трябва да има електронно здравеопазване, изпипано до най-малкия детайл. Недопустимо е в ерата на новите технология да имаме здравеопазване по старому“, посочи популярната онкогинеколожка.

ОТБОРЪТ НА СОЦИАЛИСТИТЕ СПОДЕЛИ, ЧЕ НЕ ЗАЛАГА НА ОБЕЩАНИЯ И ГРЪМКИ ФРАЗИ, А СЕ ПОЗОВАВА НА СВЪРШЕНОТО. Червените припомнят, че макар и да им е било предложено да се коалират в последния парламент, са отказали, защото са отишли с ясната цел да бъдат опозиция.

„Постигнахме много. Спряхме редица лобистки закони, но не успяхме да вземем оставката на правителството и да предизвикаме предсрочни избори. Искахме 4 вота на недоверие, които ГЕРБ отхвърлиха със задоволство, но фактите показаха, че сме били прави. По време на това управление гръмнаха най-големите корупционни скандали за последните 30 години. Наводненията и сушата се редуваха през целия мандат“, заяви Божанков.

Той допълни, че „БСП за България” е подготвила визията си за развитие на страната си след многобройни обиколки из родината и срещи с много хора и организации.

Конкретизира и детайли от платформата – като например увеличение на средства за майките, преизчисляване на пенсиите спрямо средноосигурителния праг от 2017 г., намаляване на ДДС за храни и лекарства, намаляване на бюрократичната тежест за предприемачи и създаване на електронен бизнесрегистър, връщане на експертни структури в НС и т.н.

„БСП за България” ще участва в парламентарния вот с номер 4 в интегралната бюлетина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *