Здраве

Увеличават се уврежданията на зъбите, предизвикани от стрес

Повече от 70 на сто от зъболекарите, участвали в допитване на Института за здравна политика на Американската асоциация на стоматолозите, наблюдават ръст на пациентите, които стискат и скърцат със зъби – състояния, обикновено свързвани със стрес, съобщи електронното издание „МедикълЕкспрес“.
През есента под 60 на сто от стоматолозите, участвали в подобна анкета, са съобщили за увреждания по зъбите на пациентите си от този вид.
„Анкетата ни служи като барометър за пандемичния стрес, който поразява пациентите през погледа на зъболекарите“, каза д-р Марко Вуйчич, главен икономист и вицепрезидент на Института за здравна политика. „Ръстът с течение на времето показва, че състоянията, свързани със стрес, са се превърнали в значително по-доминиращи след появата на Ковид-19“.
На фона на някои спекулации, че постоянното носене на маски вреди на здравето на зъбите и устата, изследването показва, че стоматолозите не забелязват особена промяна в състояния като лош дъх и сухота в устата в сравнение с периода преди пандемията.
Д-р Марсело Араухо, главен учен на института, също подчертава, че стресът от пандемията вреди на здравето на зъбите. „Сега е по-важно отвсякога хората да поддържат здравето на зъбите си и да посещават редовно стоматолога си, за да се лекуват състояния, които биха имали дългосрочно въздействие“, каза той.

Източник: БТА

One thought on “Увеличават се уврежданията на зъбите, предизвикани от стрес

  • миналата година по великден ми се прееба 1 зъб и после месеци наред не мога го оправя защото не мога да намеря зъболекар който да ме поеме…
    как да посещаваме редовнно зъбаря когато те не работят :))

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *