3083 четения

В понеделник изпращаме Георги Сотиров, завършил земния си път като архимандрит Георгий

В ПЕТЪК ПРИКЛЮЧИ ЗЕМНИЯТ ПЪТ НА ОТЕЦ ГЕОРГИЙ, КОЙТО Е ПОЗНАТ В СВЕТСКИТЕ СРЕДИ И КАТО ГЕОРГИ СОТИРОВ. Архиерейският наместник в Павликени облича расото за първи път преди четвъртък век, когато се отказва от успешната си кариера на театрална звезда и оперен певец. Решава да стане отец по съвет на митрополит Григорий.

Последните 18 години прекарва в храма „Рождество на Света Богородица“ в Павликени. Преди това за кратко служел в Катедралния храм във Велико Търново, след което е изпратен в Къпиновския манастир, където останал 7 години. За този период успява да издигне камбанария, под която имало аязмо и ледена вода, и да реставрира параклиса.

През 2019 г. отец Георгий се срещна очи в очи със смъртта, но успя да сключи сделка с Бог да се върне при любимите си на земята. Емблематичният поп бе в кома и спасен от екипа на реанимация в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ след успешно транспортиране от болницата в Павликени.

„ДА, ПОСТОЯННО СЕ ПИТАМ ЗАЩО НА МЕН СЕ СЛУЧИ ТОВА И СИ МИСЛЯ, ЧЕ Е, ЗА ДА СЕ НАУЧА ДА СЪМ ОЩЕ ПО-СМИРЕН. Другото, което вече знам и непрекъснато повтарям и на себе си, и на близките си, които са покрай мен – не отлагай нищо. Ако искаш да направиш нещо – сега го направи. Ако искаш да кажеш на някого нещо – веднага го кажи. Когато се събудих, всички деца и внуци се събраха при мен да ми кажат, че ме обичат. От целия свят получавах обаждания да ме питат как съм. Вече знам, че има кой да ме оплаче, когато си отида“, казва в интервю пред „Борба“ архимандритът миналата година.

Погребението ще бъде на 8 март в 14:00 ч. във Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *