57 четения

10 изумителни неща, на които е способно човешкото тяло

Човешкото тяло е истинско чудо на природата, което вече хилядолетия наред се приспособява към актуалните ни потребности и условия на живот, като непрекъснато се развива. С помощта на изследванията в медицината и техниката междувременно можем да балансираме и лекуваме много неща, в които предците ни са се проваляли. Но колко невероятна е човешката анатомия често разбираме едва когато обърнем внимание на някои шантави детайли. Кой би допуснал всички тези странности?

  1. Ръцете на пеленачето са толкова силни, че могат да издържат тежестта на цялото му тяло. Не е ли поразително, че на тази крехка възраст в малките ръчички има толкова сила?
  2. Ако кръвоносните съдове на възрастен се навържат един за друг, биха образували върволица, дълга 96 560 километра. За сравнение – обиколката на Земята по протежение на един меридиан е около 40 000 км.
  1. Хора, които са израснали в ерата на черно-белите телевизори, са склонни да сънуват черно-бели сънища. Следващото поколение вече сънува цветни.
  2. Теоретично нашите мускули са в състояние да вдигат товари, които изглеждат тежки за човека. Под въздействието на екстремно отделяне на адреналин хората са вършили невероятни неща – например повдигали са цял автомобил, за да освободят притиснат отдолу човек.
  3. Здравият човек отделя всекидневно между 0,6 и 1,5 литра слюнка.
  1. Като стана въпрос за течности, така нареченият ликвор, който обгръща мозъка, се съдържа в мембрана. Ако целостта й бъде нарушена, гръбначно-мозъчната течност може да изтече през носа.
  2. Мъжете хълцат по-често от жените.
  3. Стомашната киселина е толкова кисела, че не разрушава стомашната лигавица само защото постоянно се обновява.
  4. Ноктите на ръцете растат три-четири пъти по-бързо от ноктите на краката. За щастие!
  5. Като заговорихме за нокти, нокътят на средния пръст расте по-бързо от останалите.

 Обитаваме доста шантава машина, няма що. Понякога науката може да бъде наистина забавна – в края на краищата кой знае с абсолютна сигурност как функционира човешкото тяло?

Източник: обекти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *