COVID-19 по света

Какви помощи взимат в Испания

В 1,2 милиона семейства всички членове са безработни

Испанското правителство одобри въвеждането на минимален доход от 462 евро на месец на човек и 1015 за семейство, но те не са достатъчни за покриване на разходите. Около една пета от населението е изложено на риск от бедност, което е повече от средното за ЕС ниво, а близо 3 720 000 са безработните.

49,3% от испанците живеят на границата на финансовите си възможности, показва Доклад за състоянието на бедността, изготвен от Европейската мрежа за борба с бедността и социалното изключване в Испания
800 000 души пък са под прага на бедност и сред тях има все повече хора с висше образование и младежи.

В Испания има 1 200 000 семейства, в които всички членове на домакинството са безработни. При работата си с тях Червеният кръст установи, че често им се налага да избират дали да отопляват домовете си или да си купят храна. Така се появи и терминът „енергийна бедност”.

Според фондация „Банко де Алиментос“, която раздава храна на бедните, 2020 година е била най-тежката от началото на дейността им преди четвърт век. С повече от 40 % са се увеличили хората на които те помагат, а от януари тази година до сега само в региона на Мадрид се грижат за над 186 000 души. Някой от тях плачат на опашката за храна от унижение, че им се налага да търсят помощ.

Подобна е ситуацията и на Балеарските острови заради срива на туризма. В Ибиса 1 200 души само в града разчитат на благотворителните организации, за да се хранят поне по веднъж на ден.

 

Представят промените при таксите за трансгранични преводи в евро

 

Броят на хората в Испания, останали без работа, достигна през февруари 4 милиона, тъй като ограниченията заради Covid-19 навредиха сериозно на болната испанска икономика, довеждайки и до първото съкращаване на работни места в страната от май 2020 г. насам.

Исковете за обезщетения за безработица са нараснали през февруари с 1,12% спрямо месец по-рано или с 44 436 души, с което общият брой на останалите без работа испанци достигна 4 милиона за първи път от началото на 2016 г. Това е петото поредно месечно увеличение на безработицата.

В същото време обаче броят на хората, подкрепяни от испанската схема за защита на работните места по време на пандемията – ERTE, е спаднал с близо 29 000 до 899 383.

istock
„Тези стойности остават повече или по-малко стабилни от септември насам, което показва, че втората и третата вълна на пандемията са имали много по-малък негативен ефект от първите – поне в това отношение“, се казва в изявление на министерството.
Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *