COVID-19 по света

Разхлабване на мерките започва в Англия

Предвижда се масово тестване на учениците два пъти седмично

С отварянето на училищата в Англия от днес започва постепенното облекчаване на строгите ограничения в наложения локдаун заради коронавируса. Това става след като за последното денонощие бяха регистрирани само 82 смъртни случая, което не се е случвало от началото на октомври.

За първи път броят на жертвите за денонощие пада под 100. За последен път това се е случило на 9 октомври миналата година. Броят на заразените също е нисък – 5 177. Междувременно вече 23,4 милиона британци получиха първа доза ваксина.

Правителството едва ли може да желае по-добра статистика в деня преди стартирането на „пътната карта“ на премиера Борис Джонсън за излизане от локдауна, което започва със завръщането на учениците към занятията им.

istock
Предвижда се масово тестване на учениците два пъти седмично, за да бъде избягнато разпространението на заразата. Министърът на образованието Гавин Уилямсън междувременно заяви, че се обсъждат варианти за по-дълги учебни дни и по-кратки летни ваканции, за да се помогне на учениците да наваксат пропуснатото.

Ръководителят на училищния инспекторат „Ofsted“ Аманда Спилман обаче предупреди министрите да бъдат много внимателни с плановете за подобни промени.

Също от днес ще бъде позволено на двама души от различни домакинства да се срещат на открито не само за разходка или друга физическа активност, но и да седнат на кафе на пейка в парка, например.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *