2140 четения

Три училища пламнаха от коронавирус, спират плановите операции и плановия прием в болниците

Случаите на COVID-19 в областта рязко тръгнаха нагоре

 

ТРЕВОЖНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ИНФЕКТИРАНИТЕ Е РЕГИСТРИРАНО ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ. Заболеваемостта скочи до близо 200 на 100 000 души население, а диагностицираните само за последните 3 дни са 157 души. Лечебните заведения отново започнаха да се пълнят със заразени, нуждаещи се от болнична терапия, а в учебните институции пламнаха от COVID-19. В резултат на това Регионалната здравна инспекция в старата столица е разпоредила от понеделник да се преустанови плановият прием и плановите операции в болници. Свижданията с хоспитализирани са забранени, а всеки, който влиза в стационар, трябва задължително да носи защитна маска, а на входа ще бъде термометриран.

През изминалите дни заболяването е установено при ученик от трети клас и учител от ОУ „Св. Климент Охридски“ в Павликени, младеж от 10-и клас на ЧПГ „Аркус“ – Велико Търново, и петокласник от СУ „Вела Благоева“. Инфекцията е обхванала и педагог в начален етап от СУ „Емилиян Станев“, бъдещ абитуриент от СУ „Иван Момчилов“ – Елена, и учител в СУ „Никола Катранов“ – Свищов. Заразата е разболяла и лелка от детска ясла „Павликени“.

До момента общият брой на случаите е 5561.

ОТЧЕТЕН Е РЪСТ НА ХОСПИТАЛИЗИРАНИТЕ. В ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ СА НАСТАНЕНИ 109 ДУШИ, а в домашни условия терапия провеждат 438.

Най-сериозно в областта е разпространението на коронавируса в община Велико Търново. Там са доказани 162 активни случая. Следва Свищов със 116, който тази седмица изпреварва Павликени, където са установени 97 болни.

Голямото увеличение на инфектирани в крайдунавската община провокира Общинския щаб да заседава извънредно и да се въведат нови локални мерки. Кметът на Свищов Генчо Генчев издаде заповед за преустановяване функционирането на спортна зала „Септември“ и залата за тенис в общината, прекратяване провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, при колективните спортове, а изключение се допуска за провеждане на планираните по спортен календар футболни събития от първенството на „В“ републиканска футболна група, но без публика. Сред разпорежданията е и преустановяването на провеждането на мероприятия с тренировъчен и състезателен характер от танцовото, творческото и музикалното изкуство. Рестрикциите ще важат до края на месец март.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *