Горещи новиниОбщество

Учредяване на отличие „Жени на науката“ предложи проф. д-р Любомира Попова

 

Тя е успешен областен управител на Велико Търново и кандидат за народен представител от „ГЕРБ-СДС”

 

Отличие „Жени на науката“, с което ежегодно да бъде удостоявана дама от академичната общност в старопрестолния град, предложи проф. д-р Любомира Попова на кръгла маса, посветена на европейските препоръки за постигане на равенство между половете. Призът ще е едновременно и признание за постигнатото, и развиване потенциала на жените, посветили се на науката, както и стимул за бъдещата им изследователска дейност, сподели проф. Попова.

Една от каузите на Любомира Попова и като досегашен успешен областен управител, и като учен, е равенството между половете. „Три са важните компоненти – законодателството за равно третиране, интегрирането на принципа на равенство между половете във всички останали политики и конкретните мерки за напредък на жените“, посочи Любомира Попова.

Като учен с над 100 академични публикации, тя представи интересна статистика, според която в България жените в науката са почти равен брой с мъжете (53%). За сравнение – в света около 29% от днешните изследователи са жени. От изследването става ясно още, че жените все по-често завършат квалификационна степен в областта на образованието, хуманитарните науки и изкуствата, социалните науки, правото и здравеопазването. Мъжете са повече в сферата на информационните и комуникационните технологии, селското, горското стопанство, в инженерните науки. Но това е въпрос и на личен избор и интереси в съответната област, коментира проф. Попова. Тя изтъкна, че представителите на медиите имат своя принос в популяризиране на постиженията на успелите личности и така съдействат за преодоляване на стереотипни наслагвания в годините.

„Да си жена в науката, е сложен избор, отговорност и изпитание. Необходим е баланс между всички социални роли, които изпълняваме, за да се чувстваме пълноценни и удовлетворени в работата“, категорична е проф. Попова.

„В духа на празника и с усмивка ще си позволя да перифразирам една популярна фраза, че ако искаш нещо да бъде направено, то е необходимо да се включи жена. Пожелавам на всички жени преди всичко крепко здраве и сили, да съхранят себе си, да сбъдват мечтите си“, завърши проф. Попова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *