Горещи новиниИзбори 2021

Земеделец, обработващ над 10 000 дка, влезе в депутатската битка във Великотърновско

Симеон Вачков от гражданската квота на „БСП за България” ще брани интересите на обикновените трудови хора

ДАЛИ ЗА ДОБРО, ИЛИ ЗА ЗЛО, НО СИМЕОН ВАЧКОВ НЯМА ПОЛИТИЧЕСКО МИНАЛО. Има обаче политическо бъдеще – той е четвърти в листата на “БСП за България” за парламентарните избори във Великотърновско. Острата, според него, необходимост от справедливи за хората закони го заставя да влезе в политическия живот.

36-годишният агропроизводител неочаквано за всички обяви решението си да се кандидатира за депутат в 45-ото Народно събрание. Симеон е инициативен и успешен земеделец, положил всички свои усилия и време за развитието си като селскостопански труженик.

Решението да влезе в политиката, е предшествано от дълги колебания и съмнения, защото тази дума у нас се е превърнала в символ на непочтеност и корупция. Основният довод „за” е осъзнаването, че страната ни и нейните граждани имат остра нужда от справедливи и работещи в името на всички трудови хора закони.

Младият кандидат-депутат е роден в Свищов, но от дълги години живее и работи във Велико Търново. Възпитаник на Стопанската академия „Д. А. Ценов“ със специалност „Финанси и счетоводство”, той решава да не поеме пътя на финансовата администрация, а да посвети своите сили и младост на земеделието. Затова прави магистратура в Аграрния университет в Пловдив, а по-късно допълнително специализира в легендарната Московска селскостопанска академия „К. А. Тимирязев“.

Пътят му като земеделец започва на базата на неголям наследен имот от 180 дка в Свищовско. След 10 изпълнени с много труд и тревоги години, Симеон Вачков има обработваема зърнопроизводителна база от над 10 000 дка в четири общини, а също така и немалко овощни градини. Той ръководи екип от 25 души, като в основата на тази му дейност стоят над 2000 арендодатели на земеделска земя.

Стартът ми в бизнеса преди повече от 10 години съвпадна със смъртта на баща ми, раждането на сина ми и острата необходимост да се грижа за семейството си. И въпреки че имаше в този момент и по-леки дейности, обещаващи по-лесен труд, аз реших да заложа на това, което чувствах като най-близко до сърцето си и като най-обществено полезно. Сега мога да си призная, че и капка представа не съм имал по какъв труден път съм се запътил”, споделя младият мъж.

Като член на Националната асоциация на зърнопроизводителите и като земеделец вече с многогодишен опит, Симеон многократно се е сблъсквал с неуредиците в бранша, със сложната и недомислена аграрна политика и с неясната поддръжка от страна на държавата.

В резултат на тези негативни фактори много често земеделските производители срещат най-разочароващото преживяване, а именно – да видят реколтата си унищожена. Това е с еднаква сила тежко и за големите производители, и за малките семейни стопанства – най-често на възрастни хора, препитаващи се от труда си в своите дворове. Става дума за градушките. Много често последиците от тях се чувстват поне още 2 – 3 години.

ЕФЕКТИВНАТА И СЪС СЪВРЕМЕННИ МЕТОДИ БОРБА ЗА ЦЯЛОСТНОТО ПОКРИТИЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПЛОЩИ ОТ МРЕЖА ЗА ГРАДОЗАЩИТА ще бъде един от моите главни приоритети. Към момента опитът за налагане на самолетния способ е абсолютно неефективен. Опустошените сърца на зърнопроизводителите или сълзите в очите на възрастните хора, загубили реколтата си заради лоша защита от градушка, са непоносими гледки и това трябва да се прекрати!“, категорично заявява Симеон.

Номер 4 в листата на „БСП за България” в IV МИР споделя, че ясно осъзнава, че подобна ситуация може да се види не само в селското стопанство, и категорично заявява, че няма да пести своите сили и за другите производствени браншове.

Въобще нямам намерението да вляза в костюм, като в калъп, и да се занимавам с официозни мероприятия. Аз имам много работа на полето и затова зная цената на всяка свободна минута, която трябва да бъде посветена на законотворчество. Много добре ПОМНЯ ЛИЦАТА НА ПОЛИТИЦИТЕ С ВЕНЦИ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В ЦЕНТЪРА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО МЯСТО, КЪДЕТО ОБИКНОВЕНИЯТ ЧОВЕК МОЖЕ ДА ГИ ЗЪРНЕ В ПЕРИОДА МЕЖДУ ИЗБОРИТЕ. Аз имам намерението да използвам всяко свободно време, за да бъда сред хората, с които традиционно работя, за да не се отчуждя от истинските проблеми на обществото“, споделя той.

Като вече истински жител на Велико Търново, обграден от свидетелствата на древната ни история, Симеон особено се гордее с картините с исторически сюжети, които пази в офиса си. За него те са изпълнени с патриотизъм и чувство на отговорност пред народа.

СЕГА, В НАВЕЧЕРИЕТО НА ИЗБОРИТЕ И НОВИЯ ПЕРИОД В ЖИВОТА СИ, СИМЕОН И НЕГОВАТА СЪПРУГА ДЕНИЦА ОЧАКВАТ ВТОРО ДЕТЕ.

Именно в разгара на жътвата. Неотдавана първият ми син ме попита къде ще учи в чужбина. Ужасно чувство на обреченост ме обхвана, защото аз ясно знам как уреденият цивилизован, безопасен и благоустроен живот в модерните страни действа хипнотизиращо на младите хора и ги кара да скъсат с родината си”, казва с горчивина Симеон.

Този огромен проблем трябва да бъде един от главните приоритети в работата на 45-ото Народно събрание, смята той. Да бъдат създадени работещи закони, професионални лифтове, социална и трудова среда и в България, за да се спре емиграцията и да се завръщат както образованите младежи, така и обикновените трудови хора.

Когато съобщих на дядо си, че искам да вляза в политиката, в типично негов си стил той ме посрещна с баница и ми даде фейлетона на Христо Смирненски Приказка за стълбата. Каза: „Прочети го отново и реши за себе си дали е по силите ти това, с което се захващаш. Много млад останал без баща, аз особено ценя мнението на моя дядо, чието име нося, и знам колко силна е мъдростта на годините му. Сега вече съм убеден, че това е благородно и полезно начало, за което няма да ме е срам утре пред моите синове”, споделя още младият земеделец.

Симеон вижда добро бъдеще в социалните, образователните, здравните и обществено значимите планове, заложени в програмата на БСП за България. “Вярвам, че тази прогрaма е лъч светлина в безвремето, в което е изпаднала родината ни.”

За младия земеделец може да гласувате преференциално с номер 104 в интегрална бюлетина номер 4.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Земеделец, обработващ над 10 000 дка, влезе в депутатската битка във Великотърновско

  • ааама, Каак може, те нали се бореха за раавнство, убиха хиляди Куъллаци. Какво лицемерие, необяснимо. Нямам думми. ДОЛУУУ, комунистите.. няма да ни доведат до добър край, безкрайна игра е това.

    Отговор
  • Какво, е интересно че чакал второ дете,..Нащо Айше чака 5то..Техните номера не ни интересуват

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *