Водещи новиниКултураОбщество

Фондация „Ген. Протогеров“ с мисия да спаси книгите във Велико Търново

Охранителна фирма безвъзмездно подкрепя кампанията на организацията

 

ФОНДАЦИЯ „ГЕН. ПРОТОГЕРОВ” ПОДЕ КАМПАНИЯ ПОД НАДСЛОВ „ДА СПАСИМ КНИГИТЕ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО”. Благодетелите напълниха с издания поставените от тях шкафове за ползване като отворени библиотеки в старата столица. Рафтовете за творби бяха сложени преди година, но скоро след това изданията изчезнаха и се опорочи идеята след прочитане хората да връщат книгите обратно в безплатните библиотеки. Организацията дава втори шанс за акцията, като този път са посочени и правила чрез указателни табели.

Целта на кампанията е не само всеки желаещ да прочете ново за него заглавие, но и книгите да получат полагащото им се уважение.

„Вземи, прочети и върни книга, която си харесал от шкафа. Остави твоя книга, която си прочел и не е нужна вече в твоята домашна библиотека, за да я прочете и друг. Много лесно и удобно е! Освен нашите книги искаме да спасим и множеството книги, които биват откраднати, не могат да си намерят нов дом и биват предавани за вторични суровини или още по-лошо – биват изхвърляни на боклука“, гласят правилата на фондацията.

Книгите, които оставят от „Ген. Протогеров“, са маркирани с печат и надпис: „безплатно“. Призивът е тези, които оставят свои книги, също да са отбелязани с този надпис, за да е ясно, че тези книги са за безплатно разменяне.

Отворените библиотеки са разположени на четири възлови места в областния град. Благородната идея бе възприета много добре от местните хора, а частна охранителна фирма пожела безвъзмездно да бди над шкафовете, за да се предотвратят вандалски прояви и да се помогне за реализиране на каузата.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *