Работодателите от региона не са никак щедри, Великотърновска област е на опашката по заплати

Средните надници при нас са с близо 350 лв. по ниски от тези за страната

 

Във ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ се вземат едни от най-ниските заплати. Възнагражденията тук са доста под средните за страната, а разликата е близо 350 лв. В хода на парламентарните избори от Териториалното статистическо бюро извадиха доста стряскаща статистика, която трябва да замисли и кандидатите за новата власт. Де факто регионът ни е на 19-о място по размер на заплати от общо 28 области. По този показател ни изпреварват даже доскоро смятани за неразвити центрове, като Ловеч, Враца и Монтана.

По предварителни данни на отдел „Статистически изследвания” – Велико Търново, наетите лица по трудово и служебно правоотношение към началото на годината намаляват с 2.5% спрямо края на септември 2020 г. и са малко над 63 хиляди. Спрямо края на предходното тримесечие най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти” – с 27.8%, и „Селско, горско и рибно стопанство” – със 17.2%.

 

ЗА ГОДИНА БРОЯТ НА РАБОТЕЩИТЕ Е ПАДНАЛ С НАД 3500 ДУШИ

 

Средната брутна месечна работна заплата за октомври 2020 г. в областта ни е била 1113 лв., за ноември – 1061 лв., и за декември – 1096 лева.

През четвъртото тримесечие на 2020 г. средната месечна работна заплата в областта е 1090 лв. и е с 21 лева по-висока спрямо предходното тримесечие, но е с 347 лв. по-ниска от средната за страната (1437 лева). Най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2020 г. спрямо предходното, трето тримесечие – с 16.5%, е регистрирано в икономическа дейност „Култура, спорт и развлечения”, а най-голямо намаление се наблюдава в дейност „Хотелиерство и ресторантьорство” – с 8.4%.

Стилян НАЙДЕНОВ

3 thoughts on “Работодателите от региона не са никак щедри, Великотърновска област е на опашката по заплати

 • 10.03.2021 в 9:21
  Permalink

  Въобще тази цифра над 1000, са я докарали благодарение на увеличените заплати на учители и военни, които са доста в региона, и други държавни работи, получили наскоро увеличение. Иначе частният сектор, докато свят светува, ще си осигурява на минималната заплата, а че няма да плаща нея, е повече от очевидно, и не ми е ясно как досега никой не се е вгледал в тези статистики и малко да се поразтичат и да поожилят тоз онзи, дето се мислят за богове. Но и техният довод, че няма да плащат на държавата, която не се грижи за бизнеса, е верен. Накрая, обаче, са добре малцина на гърба на стотици мравчици. И как ми викаха на това – експлоатация. А имената на доста от експлоатираните са в предизборните листи.

  Отговор
  • 17.06.2021 в 16:05
   Permalink

   Не се научихте да правите разлика между думите ЦИФРА и ЧИСЛО. 1000 е число, не е цифра, освен ако не си неграмотен.

   По въпроса с минималната заплата – хиляди хора, да не казвам милиони, не схващат, че осигуряването на минимална заплата означава минимална пенсия един ден. Т.е. работодателите не „крадат“ от държавата, а крадат от пенсиите на хората. Но същите тези хора от незнание си мислят, че не ги засяга ниското осигуряване и заедно с работодателя си (макар и без желание) мамят държавата.

   Отговор
 • 11.03.2021 в 17:08
  Permalink

  Така е.Анонимен. Но бизнесът не забеляза ли, че компенсациите и обезщетенията в криза идват от държавата само на база официални приходи и осигуровки ????? След като не може с „тоягата“ (проверки и глоби), дано бизнесът, ако е умен, разбере от „моркова“….

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *