Водещи новиниЗдраве

Спасиха две деца с черния дроб на 29-годишния донор от Горна Оряховица

ЧЕРНИЯТ ДРОБ НА 29-ГОДИШНИЯ МЪЖ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА, КОЙТО СТАНА ДОНОР В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“, е трансплантиран на две деца. Това става ясно от официално съобщение на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Със сложните интервенции са спасени животите на малчугани на 1 и на 7 години в София. Те са дали най-добра съвместимост с пациента от железничарския град, чиито близки взеха хуманното решение да дарят органите му. Трансплантациите са извършени от болница „Лозенец“.

Малките пациенти са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение. След изписване децата ще продължат да бъдат проследявани от медиците и регулярно ще преминават изследвания. Рискът от отхвърляне на органа е най-голям непосредствено след операцията, а след първата година намалява.

Припомняме, че донорската ситуация бе реализирана в края на февруари, благодарение на екипната работа на лекарите от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Горна Оряховица, координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова и медиците в областната болница във Велико Търново. Тя бе втора за областта и за страната.

От 2006 г. до момента великотърновската болница е реализирала успешно 35 донорски ситуации, дали втори шанс за живот на 91 граждани, нуждаещи се от трансплантация.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *