Избори 2021

Димитър Николов: „Работата не ме плаши, свикнал съм да нося отговорност”

ДИМИТЪР НИКОЛОВ Е РОДЕН В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ПРЕДИ 45 Г. ИЗРАСНАЛ И ВЪЗПИТАН В СПОРТНО СЕМЕЙСТВО. БАЩА МУ Е ЛЕГЕНДАРНИЯТ И ОБИЧАН ТРЕНЬОР ПО БОРБА М. С. СТОЙЧО ХРИСТОВ. В буквалния смисъл прохожда на тепиха в залата по борба. Очаквано, като дете и юноша прави плахи опити за пробив в спорта. Има призови класирания на общинско и областно ниво, но бащината му фамилия определено тежи.

Треньорът Стойчо Христов не е от хората, които обичат да създават нездрави илюзии както на възпитаниците си, така и на сина си. Мечтата на иначе взискателния треньор е Димитър да се ориентира и реализира като спортен журналист. Първите си публикации прави в общинския официоз „Устрем” още на 17 г. Напористият младеж буквално връхлита в редакцията с авторско интервю с двукратния олимпийски шампион Боян Радев.

Първата си страница в местния вестник подписва като Димитър Николов. Така започва да гради собствено име и авторитет, бягайки от сянката на популярния си баща. Баща ми не беше особено очарован от факта, че се подписвах като Николов, но бързо свикна. Години наред обаче в спортната общественост не бяха наясно, че сме баща и син, с усмивка си припомня Николов.

Като младеж, е раздвоен между желанието си да изучава светото писание в Православния богословски факултет на ВТУ и изкушението на перото. Приет е с отличен успех и дори получава стипендия за отличен успех, но в крайна сметка журналистиката печели. На 18 г. вече е кореспондент на актуалния по това време спортен всекидневник „7 дни спорт”, а година по-късно вече е назначен за редактор в „Устрем”. Следва школа – престой в радио „Велико Търново”, където е част от много силен екип с Петко Павлов, Анатоли Петров и Георги Гърев. Амбициозният репортер е забелязан и привлечен в местния информационен фаворит „Дарик радио – Резонанс”. Бойното му кръщение е в преките предавания от барикадите по време на януарските събития по време на Виденовата зима.

Още тогава си дадох сметка, че това е пагубно управление за държавата. Сутрин с надницата можех да купя килограм месо, а следобед заработеното не ми стигаше и за пакет ориз… Изборът на президента Стоянов ми даде нова надежда, спомня си Димитър Николов, който винаги е бил с ясно изразени ценности.

Талантът му е забелязан от Томислав Русев, който го включва в екипа на „Спортно шоу „Гонг”. Води и авторско спортно предаване.

СПОРТНИЯТ ЖУРНАЛИСТ Е КАТО ВОЕНЕН КОРЕСПОНДЕНТ. МОЖЕ ДА ПИШЕ ЗА ВСИЧКО, НО НЕ ВСЕКИ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ПИШЕ ЗА СПОРТ, ОБОБЩАВА НИКОЛОВ.

Загърбва журналистиката за близо 2 г., за да се грижи за публичния образ на една от трите най-големи електроразпределителни компании в страната, където работи като PR специалист. На 25 г. отново се връща към журналистиката и поема като главен редактор „Дарик радио – Велико Търново”.

Димитър Николов демонстрира качествата си да сформира екипи и да увлича колегите си като съмишленици. Мениджърския си талант разгръща като програмен редактор на регионалния тв канал „Раховец”, който се излъчва в мрежата на „Видеосат”. Дискусионното студио „Аргументи и факти” е едно от най-коментираните сред обществено активните групи. През 2007 г. получава покана лично от Диляна Грозданова да се присъдени към екипа на „ТВ 7” ЕАД, където е назначен за главен редактор. Димитър Николов е натоварен със задачата да изгради модерен регионален телевизионен център във Велико Търново.

Проектът беше много мащабен и беше изпреварил времето си. Студиото конкурираше националните по интериор и технологично обзавеждане. Екипът беше страхотен. Местните кабелни оператори обаче ни саботираха, за да не го реализираме в пълен обхват. На 33 г. за първи път се сблъсках с кошмара безсъние, когато се чудех как ще платя заплати, спомня си Николов. Често обича да казва, че преди да започнеш да се разпореждаш с публичния ресурс, поне веднъж трябва са си подписал платежно за заплати от свое име и за своя сметка.

През 2008 г. с част от екипа си се прибира в Горна Оряховица, за да стартира собствена издателска компания, която се легитимира на пазара с местния седмичник „Седмицата”. Две години по-късно предлага и друг иновативен проект – регионалния онлайн портал „РегНюз”, който е една от първите чисто регионални информационни агенции. През 2011-а приема ново предизвикателство. Поканен е за изпълнителен директор на „Черноморски фар”, който е с репутацията на институция в регионалната преса.

ДНЕС ДИМИТЪР НИКОЛОВ ЧРЕЗ СВОЯТА ИЗДАТЕЛСКА КОМПАНИЯ „КОМПАКТ МЕДИА” Е СОБСТВЕНИК И УПРАВИТЕЛ НА НАЙ-ГОЛЯМАТА ИЗВЪНСТОЛИЧНА ПРЕСГРУПА, КОЯТО ВКЛЮЧВА ПЕТ ПЕЧАТНИ И ОЩЕ ШЕСТ ОНЛАЙН ИЗДАНИЯ.

„За тези години опит разбрах, че не фирмите и марките, а хората са най-ценният актив на компаниите, които управлявам”, казва Николов.

През 2014 г. е отличен за цялостния си принос към регионалния печат. През 2019 г. е избран от своите колеги издатели за председател на УС на Българската асоциация на регионалните медии. Негов приоритет е борбата с фалшивите новини и създаване на устойчив регламент в медийния сектор.

Фалшивите новини са обществен враг N 1. Фалшивите новини са основен инструмент в хибридните войни, а социалните мрежи са тяхното бойно поле, коментира Николов от позицията на медиен човек с повече от 25 г. опит и стаж в сферата на масовите комуникации.

Димитър Николов никога не е прекъсвал връзката си с родния град. През 2015 г. е избран за общински съветник от гражданската квота на ПП ГЕРБ. В мандата 2015/19 г. е председател на ПК „Спорт и младежки дейности” в Общинския съвет на Горна Оряховица. Ангажиран е в редица инициативи, свързани с младежките политики и спорта сред подрастващите. Един от авторите е на управленската програма в частта й за спорт, спортна инфраструктура и младежки активности, която се изпълнява и в този мандат. В различни периоди е бил в управителните съвети на клубовете по борба и футбол.

Като издател, провежда редица инициативи за популяризиране и насърчаване на четенето сред подрастващите. По негова инициатива се провеждат творчески срещи с изявени български автори, като акад. Антон Дончев, Владимир Зарев, Георги Тошев.

През 2019 г. потвърждава съветническия си мандат от листата на ПП ГЕРБ, а на 11 ноември е избран за председател на Общинския съвет в Горна Оряховица. Като ръководител на местния парламент, налага като стил на работа приемствеността, толерантността, диалогичността. Винаги е с ясно изразена позиция по важни теми и проблеми, аргументиран, добре артикулиращ, изграждащ и защитаващ тезите на управляващото мнозинство. В условията на пандемия управлява смело риска, проявява добро чувство за импровизация и иновативност, така че да не страда работата на Общинския съвет.

Провежда първите в историята неприсъствени заседания от дистанция и изцяло в онлайн среда. От началото на мандата си като председател пази авторитета на институцията Общински съвет, отворен е към проблемите на гражданите, провежда редица срещи и изнесени приемни в населените места.

Голямата политика е онази, която се провежда в интерес и полза за малките хора, обобщава философията си Димитър Николов. Заедно с министър Ангелов получи най-много номинации за включване в листата за народни представители.

Димитър Николов заслужи доверието и на коалиционния партньор СДС, което му отреди престижна трета позиция във Великотърновския избирателен район.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *