Водещи новиниЗдраве

Немска лаборатория потвърди разпространението на британския COVID щам във Великотърновско

БРИТАНСКИЯТ ВАРИАНТ НА КОРОНАВИРУСА ЦИРКУЛИРА В ОБЛАСТТА. Това бе категорично потвърдено от немска лаборатория, до която България изпрати преди четири дни 600 проби от различни населени места в страната, включително Великотърновско. Южноафриканският, бразилският и нигерийският варианти на COVID-19 не са доказани у нас.

За разпространението на островния щам в региона първи алармираха от Центъра за заразни и паразитни заболявания в София миналия месец. Според медици именно това е причината за повишената заболеваемост в старата столица и района, който към вторник вече достигна тревожната стойност от 215,42 на 100 000 души население. Последният брой на диагностицирани за денонощие в областта е 74, което отново превръща ситуацията в сходна на тази от средата на есента.

По данни на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново в болница са настанени 103 жители на областта. В домашна обстановка се лекуват 462, а под карантина са 1125 души.

Инфекцията продължава да взима жертви, като последно битката със заболяването са загубили мъж 43 години и жена на 70 години. Общият брой на починалите в региона е 367.

Община Велико Търново изпъква на областната здравна карта по заболеваемост. Тя води негативната класация по заразени със 168 активни случая. Следва община Свищов със 122 и Павликени с 93.

Имунизационният процес върви по план и няма пречки за провеждането му. Поставени са общо 8714 дози ваксини, а втора игла са получили 1327 лица. През седмицата ще продължи ваксинирането на изразилите желание за защитен препарат от пациентските листи на общопрактикуващите лекари с ваксината AstraZenecа.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *