Ученици от Лясковец ще произвеждат екологично чисти зеленчуци в опитно биополе

Децата ще усвояват чрез иновативен подход безспорното значение на здравословната храна

 

ВЪЗПИТАНИЦИ НА НУ „ЦАНИ ГИНЧЕВ“ В ЛЯСКОВЕЦ ЩЕ ЗАПРЕТНАТ РЪКАВИ И САМИ ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАТ БИОЛОГИЧНО ЧИСТИ ЗЕЛЕНЧУЦИ. Децата от първи до четвърти клас ще придобият множество агроумения и знания, чрез които да сформират и култура за здравословен начин на живот. Земеделските дейности ще се провеждат в опитно биополе на учебното заведение, намиращо се в двора му. Мероприятията ще се финансират с 5000 лв. от Министерството на околната среда и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

„Училищният екип е убеден, че за да се превърне един ден опазването на природното богатство в осъзната мисъл и потребност, е нужно още от най-ранна възраст децата да се приучат към опознаване, загриженост и внимание към заобикалящата ни природа. Проектът е разработен съобразно възрастта на учениците в нашето училище, учебните програми и възможностите за практически наблюдения и оценки“, заяви директорът на школото Диана Петкова. Тя допълни, че чрез реализиране на дейностите се цели повишаване на екологичната култура на малчуганите, използвайки прилагането на иновативен подход за учене чрез практика и наблюдение.

Първите стъпки по проекта ще бъдат направени през април тази година. В опитното биополе децата, подкрепени от педагозите и родителите си, ще засадят домати, краставици, картофи, тикви, царевица и други култури. Възпитаниците на учебното заведение ще прекарат 48 дни в труд по реколтата.

„Учениците ще наблюдават как продуктите, които най-често използваме за храна, идват директно от градината. Ще придобият навици как да се грижат за различните видове растения и какви условия са необходими за растежа и развитието им. Грижите за растенията включват засаждане, поливане, плевене и най-вълнуващия момент – прибиране на реколтата, който ще бъде отбелязан с екологично събитие“, допълва директорът.

С ЦЕЛ ОПАЗВАНЕ НА ОТГЛЕЖДАНИТЕ РАСТЕНИЯ ОТ ЛОШИ МЕТЕОРОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ ЩЕ БЪДЕ ИЗГРАДЕНА ПАРНИКОВА КОНСТРУКЦИЯ. По този начин ще се предотвратят евентуални щети върху продукцията и разочарование на децата, които с нетърпение очакват да започнат да се грижат за културите.

Друг интересен момент е изработването на „Албум на моето растение”. Учениците ще си избират растение, което да наблюдават, и чрез снимки, рисунки и апликации ще регистрират промените в него през различни етапи от растежа му.

В опитното биополе ще бъде оформен и билков кът, както и зона за отмора, включваща удобна градинска мебел и красиви алеи.

Дейностите ще приключат през есента.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Ученици от Лясковец ще произвеждат екологично чисти зеленчуци в опитно биополе

 • 10.03.2021 в 13:00
  Permalink

  Крайно време е да се запознаят децата със здравословното хранене. Все повече деца са свръх тегло.

  Отговор
 • 10.03.2021 в 15:14
  Permalink

  Опитно поле !!!! Когато бях ученик в 6-7 клас в далечната 1966-7 г. всяко училище имаше опитно поле и учениците се запознаваха с мотиката. А които имаха баби – и през лятото при баба. Тогава да видиш екология! Времената бяха бедни, нямаше пари за химия, колкото даде Господ – толкова продукция. И по магазините и на пазара – само био и еко! Е, вярно, по-малко количество….. и опашки.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *