Атрактивният туристически клуб „Баир будала“ превърна географията в любим предмет на търновски ученици

Възпитаници на СУ „Вела Благоева“ учат за красотите на България чрез пешеходни походи и изкачване на върхове

 

ДЕЦАТА, УЧАСТВАЩИ В ТУРИСТИЧЕСКИЯ КЛУБ „БАИР БУДАЛА“ КЪМ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“, ОПОЗНАВАТ РОДИНАТА СИ С ПОХОДИ, ЕКСКУРЗИИ И МНОЖЕСТВО ЕКОСЪБИТИЯ. Така освен че успяват да усвоят географски знания, завързват истински приятелства помежду си, свикват с активности, полезни за здравето, и трупат безценни спомени. Двигател на цялата инициатива е учителят Данаил Христов, който дава идеи кои локации да бъдат покорени от групата. Възпитаниците на учебното заведение нямат търпение пандемията да остане в миналото и отново да отпрашат към някоя природна забележителност с любимия си педагог.

Създаването на клуба станало спонтанно и импулсивно, споделя г-н Христов.

„Превърна се  в традиция да се събираме и да бъдем заедно извън училище. Така се роди идеята за сформиране на клуб. Всеки път, когато тръгваме към нова дестинация, децата са щастливи и радостни. Общуването в неформална обстановка ги предразполага да се отпуснат и да се забавляват от сърце“, казва той.

Името на групата било плод на шега между учениците и педагога. До момента участниците в инициативата са изминали хиляди километри и са посетили голяма част от най-красивите кътче на България – от Рилските езера до връх Околчица.

„Ходили сме на походи по всички екопътеки около Велико Търново. Допреди пандемията си организирахме екскурзии през уикендите и ваканциите. Включваме се в „Движи се и победи“ в старата столица, в похода „По стъпките на Ботевата чета“, в скоростното изкачване на Копитото, което се организира от съпругата на алпиниста Боян Петров, в събитията на „ТърновоРънс“, в почиствания и т.н.“, уточни учителят.

ДАНАИЛ ОБЯСНИ, ЧЕ Е КЛАСЕН НА IX КЛАС, НО В ЕКСКУРЗИИТЕ СЕ ВКЛЮЧВАТ ВСИЧКИ ЖЕЛАЕЩИ ОТ V ДО XII КЛАС. В най-многобройните групи се събират около 60 деца. Събитията привличат и негови колеги, включително и такива, които вече са пенсионирани.

„Винаги когато могат, идват и наши ученици, които вече са завършили средното си образование и са студенти. Много е приятно, когато въпреки обстоятелствата запазваме връзка помежду си и оставаме приятели“, казва г-н Христов.

В момента групата е в очакване на потвърждение от Областна администрация – Враца, за провеждането на похода от Козлодуй до Околчица. Тръпнат да разберат дали мероприятието ще се състои и какъв ще бъде регламентът.

„Това е сериозен поход, продължаващ 7 дни, през които се минават 120 км пеша. Изисква се сериозна организация и подготовка. Не смеем да си правим други планове в обозримо бъдеще, защото коронавирусът е непредсказуем. Ученическите екскурзии са забранени засега“, допълва педагогът.

Групата обмисля да си направи специална карта със снимки от покорените локации у нас. Даниел споделя, че всичко в клуба се случва на доброволен принцип и са получили финансова подкрепа от ръководството на училището.

„Успяхме да се оборудвахме с палатки и спални чували. Директорът прегърна идеята и ни оказа голяма помощ. Имаме всичко необходимо, за да пътешестваме безопасно. На последния поход, на който ходихме – „Козлодуй – Околчица“, едната вечер се изви много силна буря, задуха голям вятър и заваля проливен дъжд. Беше плашещо, защото виелицата за малко да отнесе покривалата и палатките. Сега обаче се забавляваме, като се сетим за този момент“, твърди г-н Христов.

Клубът „Баир будала“ реализира и благотворителни събития. Само преди 2 седмици дари 12 комплекта спално бельо на отделението по педиатрия в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *