Горещи новиниЗдраве

9-месечно бебе е с изгаряния по тялото, заляло се с вряла вода

9-МЕСЕЧНО МОМЧЕНЦЕ Е ПОЛУЧИЛО ИЗГАРЯНИЯ ПО ТЯЛОТО, СЛЕД КАТО СЕ ЗАЛЯЛО С ВРЯЛА ВОДА, НАУЧИ „Борба“. Инцидентът се случил в дома на семейството в старата столица в сряда на обяд. Малчуганът е поет от екипа на Спешно отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ около 14:00 часа, който му оказал първа помощ. Веднага е консултиран от педиатър и други специалисти, след което са направени превръзки на изгорените места. Засегнати са ръцете, коремът и крачетата. Майката също е пострадала и има сходни изгаряния по тялото.

Здравните работници съветват родителите да не оставят без надзор децата си, когато в близост работят електроуреди или готвят, тъй като белите стават за секунди. В конкретния случай хлапето скоро ще се възстанови, но последиците от такива инциденти могат да са изключително тежки, ако са засегнати лицето или очите, уточняват специалистите.

МЕДИЦИТЕ СА КАТЕГОРИЧНИ, ЧЕ ЗАЧЕСТЯВАТ СЛУЧАИТЕ НА ИЗГОРЕНИ И ПОСТРАДАЛИ ДЕЦА, използвали за опасна пакост времето, в което родителите са проявили невнимание. Припомнят обаче и за недобросъвестни майки и татковци, като например майката от Караисен, която през януари 2021 г. изкъпа бебето си с вряла вода посред нощ. За случая съобщи първо нашата медия. Детето получи 18 процента изгаряния по тялото и се наложи да бъде транспортирано до Клиника по изгаряния в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. След статията в „Борба“ социалните работници в Павликени се самосезираха и разследваха случая. До извеждане на малчугана от семейна среда не се стигна, но майката бе заставена да премине множество работни срещи, за да докаже, че е в състояние да се грижи адекватно за бебето.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *