Забава и знание

Какво се яде на Сирни Заговезни?

Сирни Заговезни наближават. В този прекрасен ден освен да искаме прошка от по-възрастните е добре да знаем какво да сложим и на трапезата според традицията.

Обикновено се яде баница, халва, мляко с ориз, печено сирене и яйца. Халва

Продукти:  1. 150 гр ориз;  2. 125 гр масло;  3. 150 гр захар;  4. 500 гр вода;  5. 150 гр захар за сироп.

Приготвяне: Оризът се счуква в хаванче и се слага в тенджера заедно с маслото, захарта и водата да ври като се разбърква непрекъснато, докато не се сгъсти. След това се изсипва в тава и се пече, докато не се зачерви. След което, вода и захар се разбъркват заедно и когато се изкара тавата, се залива със захарния сироп. Оставя се да попие и изстине.

Мляко с ориз

Продукти: 1. 200 гр ориз;  2. 1,5 кг прясно мляко;  3. 300 гр захар;  4. 1 ч.л. канела;

риготвяне: Оризът се начуква и се слага в тенджера с малко вода да ври. Постепенно се долива цялото мляко като се разбърква постоянно, докато не го поеме цялото. Слага се захарта и се разбърква. Изчаква се да изстине и се посипва с канела.

Печено сирене

Продукти: 1. 300 гр сирене

2. 50 гр масло 3. 1 ч.л. червен пипер

Приготвяне: Сиренето се разрязва на еднакво дебели парчета. Изпържва се от двете страни до почервеняване в маслото и когато е готово, се поръсва с червения пипер. Желаем ви прекрасно прекарване с най-близките хора и не забравяйте, че семейството е най-важното нещо. Дано някое от нашите предложения намери място на вашата трапеза.

Източник: струма.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *