Горещи новиниЗдраве

Областта на крачка от локдаун заради рязко увеличение на болните от коронавирус

При заболеваемост от 300 на 100 000 души население влизат в сила мерките, в момента болните са 260 на 100 хил.

ДО ДНИ ЩЕ ВЛЯЗАТ В СИЛА ПО-ТЕЖКИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В РЕГИОНА. Ограниченията ще касаят сферите „Образование”, „Култура” и „Туризъм”, а носенето на защитни маски на открито ще стане задължително. В четвъртък следобед Областният кризисен щаб във Велико Търново се събра, за да обсъди какви точно рестрикции да наложи при достигане на определената от Националния оперативен щаб критична стойност за 14-дневната заболеваемост. Членовете на структурата стигнаха до консенсус само за това да се ограничат масови публични прояви към момента и не конкретизираха в детайли предстоящите заповеди.

„Заболеваемостта в областта е 260 на 100 000 души население. В червената зона сме от 27 февруари. След решение на Националния оперативен щаб и заседание при здравния министър бе уточнена границата от 300 заболели на 100 000 души население, над която да бъдат предприети сериозни ограничителни мерки“, заяви директорът на РЗИ д-р Евгения Недева.

Шефката на ведомството съобщи, че местният щаб ще препоръча на всички общини в региона да се ограничат масови прояви от типа на битпазари, тържища, фестивали и други подобни, които предполагат струпване на много хора на едно място. Това обаче не важи за предизборни мероприятия, които спазват определени разпоредби за безопасност. Допълни, че ангажимент на здравното ведомство е да съблюдава за спазването на мерките, но сега ще бъде засилен контролът, в това число и по отношение на носенето на маски. Същото ще бъде направено и от останалите органи, които са оторизирани с тази власт – Агенцията по безопасност на храните, Инспекцията по труда и Областната дирекция на вътрешните работи.

Заместник областният управител Ивета Кабакичева уточни, че се обсъждат няколко варианта за мерки в сферата на образованието. „Търси се най-оптималният вариант, в който жителите на региона ще бъдат защитени, и Областният кризисен щаб ще препоръча на РЗИ да издаде съответните заповеди“, коментира тя.

Д-Р НЕДЕВА ИНФОРМИРА, ЧЕ ЗАЕТОСТТА НА ЛЕГЛАТА ЗА НЕУСЛОЖНЕНИ ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУС Е ОКОЛО 43 ПРОЦЕНТА, а за тези на интензивно лечение – 65,5 процента. Най-голям е потокът в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, където бе разкрито трето ковид отделение.

Близо 150 души са хоспитализирани, а 531 души провеждат терапия в домашни условия.

Шефката на РЗИ допълни, че ваксинационният процес върви добре и общопрактикуващите лекари са снабдени с ваксини. Има и запазени втори дози за лицата, получи първа игла с Pfizer-Biontech.

„Те се прилагат при членовете на избирателните комисии, защото е много кратък срокът за реимунизация и са подходящи за изграждане на имунитет до 4 април“, обясни д-р Недева.

КЪМ ЧЕТВЪРТЪК В ОБЛАСТТА СА ПОСТАВЕНИ ОБЩО 9186 ДОЗИ ВАКСИНИ, А РЕИМУНИЗИРАНИТЕ СА 1384 ЛИЦА. През седмицата продължава ваксинирането на изразилите желание от пациентските листи на общопрактикуващите лекари с препарата AstraZeneca. В ход е и имунизирането чрез записване в електронната платформа his.bg.

Инфекцията взе три жертви за денонощие. Починали са мъже на 65, 70 и 71 години.

Галина ГЕОРГИЕВА

6 thoughts on “Областта на крачка от локдаун заради рязко увеличение на болните от коронавирус

 • Изхода е един – тотална ваксинация. Аз си поставих първа доза ПФАЙЗЕР – БИОНТЕК на 02. 03. 2021 година. Втората доза ми е на 23. 03. Не усетих странични ефекти от първата доза изключая леко парене на устните 4 – 5 часа след поставянето на ваксината. Не се притеснявайте от ваксината, направете си ваксинация за да сте здрави. РНК ваксината НЕ СЪДЪРЖА клетки на КОРОНА ВИРУСА и сама по себе си не може да предизвика КОВИД.Ваксината на АСТРА ЗЕНЕКА дава малко повече странични еефекти но е изключително ефикасна и след едно денонощие всички странични явления отшумяват. Длъжни сме да проявим здрав разум и лична отговорност към себе си и обществото.

  Отговор
  • Според теб защо нормално се правят тестове с години (не дни) преди да се одобри някакво лекарство? Защо фармацевтите не вземат съвети и идеи от такива като теб – ето, ваксинирал си се и след няколко дни нямаш оплаквания – извод: ваксината е гарантирано безопасна. Ако нещо ти се появи след 1 година, то 101% гарантирано няма абсолютно нищо общо с ваксината и не може да има. А пък те заблудените тръгнали да изследват дългосрочно.

   Отговор
 • Директорката на РЗИ да започне да си дарява заплатата всеки месец на хора в нужда. Единственото нещо ,което може да управлява добре -това е тлъстия си доход.

  Отговор
 • Очертава се дълъг Лок-Даун за НОЩ и регионалното щабче. Само да мине 04.04

  Отговор
 • Само не разбрах, защо искат да ограничават масови прояви, тържища и т.н., а предизборни мероприятия не.

  Отговор
  • Политически цинизъм, какво друго?

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *