Запазиха онлайн всички часове за ваксинация до края на месеца в старата столица

Стотици желаещи от региона щурмуваха платформата www.his.bg в желанието си да бъдат имунизирани

 

ОГРОМЕН Е ИНТЕРЕСЪТ КЪМ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ОНЛАЙН ЗАПИСВАНЕ НА ЧАС ЗА ВАКСИНАЦИЯ В РЕГИОНА. Порталът www.his.bg пое поток от хиляди хора от областта, които решиха да се възползват от опцията да заявят дигитално желанието си за имунизация. Наша справка показва, че всички часове до края на март в оторизираните за целта медицински пунктове във Велико Търново са заети. Идентична е ситуацията в община Свищов, където графикът също е изцяло запълнен. Опция за поставяне на защитни субстанции още тази седмица има единствено в Горна Оряховица, докато в Павликени най-ранният възможен момент за ваксина е 21 март.

Записването в платформата е улеснено и не се изискват особено големи компютърни умения от потребителите. Първоначално се попълва дигитална бланка с трите имена на кандидата за имунизация, ЕГН, номер на лична карта, дата и място на издаване на документа за самоличност. Второто меню дава възможност за избор коя ваксина да бъде поставена на лицето – РНК – Pfizer-BioNTech или Moderna или аденовирусната AstraZeneca. Следва уточняване на имунизационния кабинет, в който да бъде направена манипулацията. Пред хората се появява интерактивна карта на областта, в която живее човекът, и всички оторизирани медицински пунктове. В последното меню е поместен графикът на избрания здравен център и от падащия раздел излиза календар. Там са оцветени в червено запазените часове, а в тъмнооранжево интервалите, за които заетостта от пациенти възлиза на 75 процента. В светлооранжево са моментите с натовареност от кандидати 50 процента. Желаещите могат да изберат тази опция, но следва да отчетат, че в посочения времеви отрязък на уговореното място ще има и други хора и вероятно ще трябва да изчакат на опашка.

За старата столица няма часове отбелязани с жълто, отговарящо на 25 процента заетост, и в зелено, равносилно на нито един друг пациенти в същия момент.

В платформата за Велико Търново дигитално записване може да бъде направено само за кабинетите в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, Кардиологичния център на бул. „България“ 38 и в сградата на Регионалната здравна инспекция.

ПЪРВИТЕ ВАКСИНАЦИИ НА ХОРА, РЕГИСТРИРАЛИ СЕ В ПОРТАЛА, ЗАПОЧВАТ ОТ 11 МАРТ. Право на записване имат всички без значение дали са здравноосигурени, или не. След завършване на четирите стъпки лицата получават потвърждение на заявката.

Платформата позволява на желаещите да променят часа и мястото за имунизация, както и да откажат вече потвърдения час при невъзможност да присъстват, за да се предотврати евентуално нереализиране на дозата. На всички вписани кандидати ще бъде изпратено известие за напомняне за избраното време и локация за имунизация чрез имейл или SMS не по-късно от 24 часа преди часа, който са избрали. Системата позволява също така желаещите да попълнят и разпечатат декларацията за информирано съгласие, която е задължителна при поставянето на ваксина срещу COVID-19. Това спестява време при попълването на място преди самото поставяне.

Личните данни на всички записани за ваксинация са защитени и единствено оторизираните органи ще разполагат с тях.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Запазиха онлайн всички часове за ваксинация до края на месеца в старата столица

  • 11.03.2021 в 17:04
    Permalink

    Записахме се. Обаче и-РНК ваксини няма ПОНЕ ЗАСЕГА. И първите записани ще трябва да се откажем от часовете си. Няма посочен механизъм за презаписване на чакащите и-РНК ваксини за първите часове, когато се получи такава ваксина.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *