Избори 2021

Заплата от 2400 лв., пенсия до 1000 лв. и необлагаем минимум от 500 лв. планират от коалиция „Демократична България – Обединение“

Водачът на листата за областта адв. Калоян Янков представи управленската програма на демократите

 

12 основни приоритета и детайлна предизборна програма разработи за следващия парламентарен мандат коалиция „Демократична България – Обединение“, съобщи водачът й във Великотърновска област адв. Калоян Янков.

По думите му българите ясно виждат как корумпираното управление забавя силно развитието на страната и я държи най-бедната в Европейския съюз. Институциите са пленени. Пачките и кюлчетата в чекмеджетата на властта и замитането им от прокуратурата са емблемата на мафиотския модел на управление на страната. Затова на предстоящите избори свободните хора могат да премахнат бариерите пред развитието на страната, като гласуват за парламент и ново управление, които носят свобода, законност и модернизация. Могат да дадат своя вот за политически представители, които имат волята да отстояват фундаменталните демократични и пазарни принципи за върховенство на закона, свободна стопанска инициатива, конкуренция и независими регулатори, охраняващи правилата, почтеното служене на обществения интерес, свободни медии, честни избори.

„Разработили сме мерки за високо качество на живот, развитие на човешкия капитал на нацията, съхраняване природните ресурси и развитие на благоприятна и здравословна жизнена среда, както и за изграждане на нов граждански патриотизъм за всички българи у нас и по света“, подчерта Янков. И допълни, че програмата на „Демократична България“ гарантира, че страната може да се движи с много по-висока скорост в развитието си, да има своето достойно място сред успешните и развити държави, където свободата и предприемаческият дух създават благосъстояние и растеж. За целта обаче Борисов и ГЕРБ трябва да бъдат отстранени от управлението, коментира още водачът на демократите в областта. Трябва да бъдат ликвидирани корупционните мрежи, засмукващи огромен публичен ресурс към обръчите на властта. Трябва да се разгради сарайският модел и да се прекъснат механизмите за задкулисното му влияние в икономиката, правосъдието, сектора на сигурността и медиите.

„Имаме ясна визия как да установим върховенство на закона. Знаем как да постигнем устойчиво подобряване благосъстоянието на българските граждани. Това може да се стане, като рестартираме правовия демократичен ред чрез промени в Конституцията и законите, които да освободят институциите от мафиотския захват и да поставят прокуратурата в рамките на демократична отчетност“, посочи адв. Калоян Янков. И поясни, че мерките предвиждат радикално модернизиране на страната, стимулиране икономически растеж, реализиране на истински технологичен и енергиен преход и зелено възстановяване от ковид кризата чрез инвестиране на средствата от фондовете на ЕС и националния бюджет в проекти с висока добавена стойност, развиване на нови бизнес модели и повишаване на конкурентоспособността на икономиката.

Според адв. Янков пакетът от икономически мерки включва еднократна финансова помощ от 3000 лв. на човек за всички работници и служители на малки и средни предприятия. Помощна мярка 80/20 за всички средни предприятия и 90/10 за всички микро- и малки предприятия. Коалицията планира повишаване на средната работна заплата до 2400 лв. до края на мандата, намаляване на ДОД за хората с ниски доходи с въвеждане на необлагаем минимум от 500 лв. Средната пенсия ще нарасне до 1000 лв. до края на мандата, а заплатите на учители, помощен медицински персонал в държавните болници, социалните работници и дейци на културата ще бъдат увеличени с 50% до края на мандата. Планирани са и пакет от мерки за облекчаване на достъпа на бизнеса до финансиране, изтъкна още Калоян Янков.

„Развиваме човешкия капитал чрез ударни инвестиции в ново образование и умения за бъдещето в отговор на скоростта на промяна в съвременния свят, в здравето на нацията, в култура и в социална защита, в привличане и задържане на талантите и отключването на потенциала на Голямата България заедно с българските граждани зад граница. България може да бъде свободна страна. В България може да има честни и справедливи правила, просветени и почтени институции. България може да е страна, която да използва настоящата криза, за да премине на нова скорост и радикално да се модернизира. Нуждаем се от честни избори и от истинска промяна, за да отприщим потенциала на нацията. Това е нашето разбиране за дълг и патриотизъм“, посочи още водачът на листата на „Демократична България“ в областта адв. Калоян Янков.

Пълната програма на коалицията може да прочете тук: https://demokrati.bg/parlamentarni-izbori-2021/programa/.

4 thoughts on “Заплата от 2400 лв., пенсия до 1000 лв. и необлагаем минимум от 500 лв. планират от коалиция „Демократична България – Обединение“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *