11 хиляди ваксини бити в региона, голяма част са на Astra Zeneca

Имунизираните с първа доза на оксфордския препарат не знаят какво да очакват и дали ще получат втора игла

БЛИЗО 11 000 ДОЗИ ВАКСИНИ СА ПОСТАВЕНИ В РЕГИОНА, А ОГРОМНА ЧАСТ ОТ ТЯХ СА НА ASTRA ZENECA. Имунизираните с нея прегряха телефоните на личните си лекари, за да питат какво ще се случи с тях, дали ще бъдат реимунизирани и да очакват ли тежки странични реакции. До драматичния момент се стигна, след като премиерът Бойко Борисов разпореди да се спре прилагането на оксфордския препарат. Съмненията за безопасността на ваксината се появиха заради 57-годишна жена от Пловдив, починала след имунизация.
Преустановяването на употребата на Astra Zeneca доведе до пропадане на десетки часове за ваксинации в областта, записани по електронната платформа his.bg. Все още не е ясно дали ще се поднови имунизацията с тази субстанция и ако това не се случи, както ще стане с лицата, получили първа доза. Българските здравни власти очакват писмено становище от Европейската агенция по лекарствата, за да се възобнови ваксинационния процес с оксфордския препарат.
В имунизационния кабинет на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ за петък желание за първа игла са били заявили 20 души. От здравната структура са се обадили на всички записани кандидати, за да ги уведомят да не идват в болницата. Идентична е ситуацията и при звеното в сградата на Регионалната здравна инспекция.
Личните лекари в областта също са снабдени само с оксфордската ваксина за имунизация на лицата от пациентските си листи. Джипитата също връщали кандидатите за инжектиране.
ПЛАТФОРМАТА ЗА ЗАПИСВАНЕ СЪЩО СПРЯ РАБОТА, ТЪЙ КАТО СТРАНАТА НИ РАЗПОЛАГА ОСНОВНО С ПРЕПАРАТА НА ASTRA ZENECA, а субстанцията на Pfaizer-Biontech се прилага за приоритетните групи от Националния ваксинационен план и за тези, на които предстои реимунизация.
Регистрираните в портала потребители автоматично ще получат нов час за имунизация след анализ на броя записани за ваксина лица и наличностите от другите две одобрени у нас ваксини срещу COVID-19 – тази на Pfaizer-Biontech и Moderna.
Системата ще изпрати потвърждение за новия ден и час чрез SMS или имейл. След възобновяване на работата на регистъра всеки потребител ще има възможност при необходимост да промени датата и часа на ваксинация и да избере друг времеви прозорец.
Имунизациите с Astra Zeneca бяха преустановени също в Дания, Норвегия и Исландия. До това се стигна, след като се появиха съмнения, че субстанцията предизвиква кръвни съсиреци. Според немски учени обаче това не е доказано и спирането на ваксинациите ще доведе до огромен отлив в доверието на населението на Европа към защитните препарати.
Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *