При 300 болни на 100 000 души учениците – онлайн, ресторантите до 22 ч., а непълнолетните – с придружител в мола

Дистанционно обучение е въведено вече в община Свищов, а всички публични събития в региона се отменят

295,83 ДУШИ НА 100 000 НАСЕЛЕНИЕ Е ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТТА към момента. Местният кризисен щаб стигна до консенсус за това какви мерки да влязат в сила при достигане на критичната граница от 300 инфектирани на 100 000 души. Предвид засилващата се трета вълна на COVID-19 се очаква прагът ще бъде преминат още в началото на новата седмица. Тогава директорите на учебни заведения ще имат право на преминаване към обучение в електронна среда както за цялото училище, така и за определени класове, при които са регистрирани случаи на заразата. Тази мярка обаче вече бе разпоредена със заповед на кмета на община Свищов Генчо Генчев. Той заповяда всички детски градини и училища в крайдунавската община да преустановят присъствени занятия. Малчуганите ще усвояват материала от вкъщи до 31 март.
Областният кризисен щаб реши още, че освен ограничаването на масови обществени мероприятия на закрито и открито от типа на битпазари, тържища, изложения, събори, панаири, карнавали и други, общините в региона трябва да спрат дейността на танцови школи и самодейни състави. Надхвърлянето на граничната стойност на заболеваемост ще доведе след себе си преустановяване провеждането в присъствена среда на всички групови извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, екскурзии, спортни празници, занятия в езикови и образователните центрове, а в заведения за обществено хранене, като кафенета и ресторанти, както и търговските центрове от типа мол, няма да се допускат лица под 18 години без придружител – родител или настойник.
Всички заведения за хранене и развлечение пък ще трябва да затварят в 22:00 ч., а по време на работа да осигурят физическа дистанция от 1,5 м между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като на едно сепаре нямат право да седят повече от 6 души.
НА ФОНА НА НОВИТЕ МЕРКИ НАТИСКЪТ КЪМ БОЛНИЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ УВЕЛИЧАВА. Хоспитализирани са 158 души, най-много от които в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и МБАЛ „Св. Иван Рилски“. В горнооряховската болница подготвят за трансформация още две отделения, за да могат да поемат големия брой нуждаещи се от прием. Кметът на железничарския град инж. Добромир Добрев призова за доброволци, които да дойдат на подкрепление на медиците в общинския стационар.
615 души се лекуват в домашни условия.
Броят на починалите се увеличи с още двама – мъж на 53 и жена на 73 г. Жертвите на инфекцията в региона са 383.
1553 души в областта са поставени под карантина.
Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *