Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Има засилен интерес към икономическите специалности

По време на кризата се очертава трайна тенденция към търсене на по-кратки курсове за квалификация и преквалификация

 

Висшето икономическото образование винаги е било във фокуса на хората, които търсят знание. На фона на това, че в момента държавното ръководство провежда политика по насърчаване развитието на приоритетни за страната специалности от сферата на инженерните науки, информационните технологии и някои други мога да кажа, че интересът към висшето образование по икономика не стихва. Това споделя ректорът на Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов проф. д-р Марияна Божинова.

Тя е категорична, че въпреки кризата с COVID-19 интересът към специалноститe на висшето училище с 85-годишна история се запазва и дори расте леко спрямо предходния управленски мандат. „Отдавам това на конкурентното ни образователно портфолио и качествата на дистанционното ни обучение, което са завършили над 30 000 наши възпитаници“, подчертава проф. Божинова.

Тя допълва, че се очертава трайна тенденция към търсене на по-кратки курсове за квалификация и преквалификация, чрез които се придобиват или надграждат конкретни знания и умения, отговарящи на бързо променящите се изисквания на пазара на труда.

„Като пример можем да посочим перманентният характер на курсовете за въвеждащото и продължаващото квалификационно обучение за служители на застрахователни брокери, курсовете за актуализиране и разширяване на придобитите знания, умения и компетентности на персонала в народните читалища, практическите курсове, свързани с управлението на човешките ресурси, управлението на проекти, митническата и данъчна администрация, оперативното счетоводство, социалните дейности, туризма и др.”, коментира проф. Божинова.

Ректорът споделя, че все по-често Стопанската академия е търсен партньор от образователни институции от системата на професионалното образование и обучение за организиране на краткосрочни квалификационни курсове за придобиване на квалификационни кредити и за партниране по проекти от програмата „Еразъм +”. През 2020 година успешно приключилите обучение в нашите центрове са 651 курсисти.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимка личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *