Масово падат глобите от по 300 лева за липса на маска

СЪДИЛИЩАТА МАСОВО ОТМЕНЯТ НАЛОЖЕНИ ГЛОБИ ЗА ЛИПСА НА ПРЕДПАЗНИ МАСКИ НА РАЗЛИЧНИ ЗАТВОРЕНИ МЕСТА, установи проверка. Причините са различни – от липса на обнародване на съответната заповед на здравния министър до елементарни пропуски в издадените актове и наказателни постановления на полицията и на РЗИ. Сред последните отменени глоби са две по 300 лева за липса на маска в големи търговски вериги във Велико Търново. Едното решение е на Административния съд и е влязло в сила, а другото е на Районния съд в старата столица.

ПРЕДИ БРОЕНИ ДНИ АДМИНИСТРАТИВНИТЕ СЪДИИ СА отменили наказание от 300 лева за липса на маска на 18 август 2020 г., която не покривала носа и устата. Мъжът бил служител на търговеца в търновска складова база. Снабдителят слязъл от управляваното от него МПС и влязъл в склада само за да вземе стока, която да закара след това навън. Тогава го засекли с маската, която обаче не била на устата и носа му.

Съдът е установил, че в акта и наказателното постановление не се описват точно мястото и обстоятелствата, при които е извършено нарушението, което в случая е от особено съществено значение за съставомерността на деянието. Снабдителят се намирал в склада на проверявания обект, който от своя страна представлява склад на едро за строителни материали, като е уточнено, че в работната част на обекта присъстват клиенти. В издадените документи обаче не било посочено къде мъжът е бил без маска по правилата – там, където има клиенти, или там, където няма. След като не било посочено, че лицето се е намирало именно в работната част, до която имат достъп клиенти, не може да се претендира нарушение. Издателите на акта и наказателното постановление не посочили също лицето да е било на оживено място в присъствието на множество други. Не се твърди той да е боледувал през този момент, нито който и да е край него да е бил болен. Не се твърди и че не е спазвал дистанция. Заради това на последна инстанция тази глоба от 300 лева е отменена.

ДРУГИЯТ СЛУЧАЙ Е ОТМЯНА НА ГЛОБА СЪС СЪЩАТА СТОЙНОСТ, ЗАЩОТО наказателното постановление на директора на ОД на МВР нямало дата, а това било съществено процесуално нарушение. Сюжетът е от лятото на миналата година, а освен това за нарушението липса на маска на опашка в търновски супермаркет прокуратурата е отказала да образува дело.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.