Водещи новиниОбщество

Ужасяващо: десетки крави и телета изхвърлени в нивите умрели и изгорени

Областната дирекция за безопасност на храните дава разкритията си на прокуратурата и фонд „Земеделие“

СНИМКИ НА ИЗХВЪРЛЕНИ В НИВИТЕ МЪРТВИ КРАВИ ВЗРИВИХА социалните мрежи. Кадрите са от село Обединение и са направени преди месец от Васи Крумова. Младата жена обаче ги е разпространила едва на 14 март, защото след куп проверки на различни ведомства по въпроса не се правело нищо. Местните обаче са настръхнали отдавна, защото това се оказа поредният подобен случай за захвърлени умрели животни. Подавани са множество сигнали на тел. 112 и са извършвани проверки на място от полиция и ветеринари. Прокуратурата във Велико Търново все още не е уведомена, защото се чакат докладите и предприетите мерки от Областната дирекция за безопасност на храните.

„Знам за случая и по него се работи по план. Документите се изготвят и са прегледани от адвокат“, бе лаконична вчера д-р Магдалена Димитрова, директор на БАБХ Велико Търново.

СПОРЕД МЕСТНИ ЖИТЕЛИ ОТ ОБЕДИНЕНИЕ ГЛАД, СТУД И БЕЗХАБЕРИЕ са довели до смъртта на над 20 крави и телета от фермата на местния земеделец Румен Тодоров, който е и шеф на сдружението на зъболекарите във Велико Търново. Хората се боят от зарази и дори коментират в социалните мрежи, че „Ковид-21 вече е тръгнал от Обединение“. Умрелите животни се изхвърлят на полето и върху тях се палят автомобилни гуми за прикриване на ужасяващата престъпна гледка. Костите им обаче остават.

РУМЕН ТОДОРОВ ИМАЛ 20 УБИТИ ОТ ЗЛОСТОРНИЦИ ЖИВОТНИ, ВОЙНАТА БИЛА ЗА ОБЩИНСКИТЕ ПАСИЩА

„Тези снимки не са на мои животни. Аз не изхвърлям умрели животни, всичко е заради конфликт в селото и е насочено умишлено срещу мен. Войната е за общинските пасища. Започна от Нова година, имам 20 погинали животни от хвърлено чуждо тяло в миксера за храната. Стъкла, железа, тел и други. Първо мислех, че е слагана отрова, но ветеринарят каза, че няма. После открихме чуждо тяло. Не знам какви се тези снимки и откъде са, но не са на мои животни. Това е жестокост, нека да се докаже, но да не месят мен!“, заяви в редакцията вчера д-р Румен Тодоров. Той гледал 111 крави от 7 години, арендувал 6200 дка земи, ползвал 1200 дка общински пасища, а договорът му изтичал през септември. В началото и неговите животни били „щастливи крави“, но по време на изкопа за газопровода пасищата били наводнени и се наложило той да си направи електропастир. Постоянно някой обаче му правел различни мръсотии и заради това сега щял да слага и камери, които да записват лица. Румен Тодоров не отрече, че отглежда и коне, които не са регистрирани, но той не получавал за тях субсидии. За кравите си получавал 15 000 лева годишно. До момента нито полиция, нито прокуратура са го разпитвали за въпросните изхвърлени умрели животни в землището на селото.

Той донесе свои жалби до прокуратурата във Велико Търново срещу своя колега от селото Атанас Атанасов. Той го бил заплашвал по различни начини, а Тодоров се страхувал, защото Атанасов имал законно ловно оръжие. Последната му жалба е от 1 март, защото на 25 февруари Атанасов блокирал достъп до бензиностанция. Преди това имало заплахи към сина на зъболекаря, за което също е депозирана жалба. Двамата мъже обаче са извикани от полицията и са предупредени да не си отправят закани.

Така че междуличностните отношения между арендаторите Румен Тодоров и Атанас Атанасов нямат връзка с умрелите и изгорени животни в Обединение.

МИНАЛА Е ПРОВЕРКА СЛЕД СИГНАЛ НА ТЕЛ. 112 ЗА 6 МЪРТВИ ЖИВОТНИ В ОБОРА

ОЩЕ В СРЕДАТА НА ФЕВРУАРИ Е ПОДАДЕН АНОНИМЕН СИГНАЛ НА тел. 112 за 6 мъртви крави в обора на Румен Тодоров. Тогава отива полиция и ветеринарят д-р Красен Гърбузанов, който е главен инспектор в Областната дирекция за безопасност на храните от 15 години и отговоря за община Полски Тръмбеш.

„Аз съм ветеринар от 25 години, но такова нещо не бях виждал. Едната крава беше с ушна марка в обора на Тодоров. Свиквана е и комисия в общината и има становище да бъде лишен от ползване на общински пасища. От всички регистрирани крави сега има около 60 животни. Всички са на едно място, не се доят, телят се сами, недохранени са, макар фураж да има. Няма заслони, а електропастирът е незаконен. При проверката на 16 февруари сме заснели всичко, на което се натъкнахме в обора. Има най-малко 4 нарушения, за които може да бъде глобен – за нехуманно отношение към животните, за немаркирани животни, за липса на уведомления за умрели животни до местния ветеринар. След като приключим с всичко, ще бъдат изпратени писма с констатациите до Районна прокуратура и до фонд „Земеделие“, защото получава солидни субсидии“, заяви д-р Красен Гърбузанов. Според него е много трудно да се докаже, че животните умират от глад, за да се използва законът за защита на животните. По закона за ветеринарномедицинската дейност може да се налагат глоби.

СПОРЕД ПОЛИЦЕЙСКИ ИЗТОЧНИЦИ ПРОКУРАТУРАТА НЕ Е сезирана след проверките и множеството сигнали на тел. 112, защото се чака становището на ветеринарите и Областната дирекция за безопасност на храните! Така на практика няма доказателства към момента кой точно изхвърля и изгаря умрели крави в Обединение, вместо да ги загробва по съответния ред. Според кмета на селото Христо Ганев напрежението и страхът обаче са големи, а замърсяването с умрял добитък всъщност било започнало още преди… година, когато в дерето и в лозята били намерени останки от крави с махнати ушни марки.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *