Хоспитализираните заради коронавирус ще могат да гласуват в специална COVID секция в лечебното заведение

Карантинираните пък ще дават вота си в подвижна урна

 

ВСЯКА БОЛНИЦА, В КОЯТО СЕ ЛЕКУВАТ ПАЦИЕНТИ С COVID-19, ЩЕ ОСИГУРИ РАЗКРИВАНЕТО НА ДВЕ ИЗБИРАТЕЛНИ СЕКЦИИ за предстоящия парламентарен вот на 4 април. В едната бюлетини ще пускат инфектирани, а в другата – хоспитализираните по друг повод. Така ще се гарантира упражняването на конституционното право на всеки български гражданин да избира кой да бъде негов представител в предстоящия парламент и ще се раздели потокът между хората.

Секцията за диагностицираните с коронавирус ще се намира в COVID отделението, за да се ограничи възможността за разпространение на заразата чрез напускане на изолационната медицинска структура. Освен това някои от заболелите нямат възможност дори да станат от леглото заради тежък задух и мускулни болки. На членовете на секционната избирателна комисия ще бъдат предоставени защитни костюми – като тези, които ползват медиците, обслужващи инфектирани, както и шлемове, ръкавици, калцуни и най-висок клас хирургични маски. Средствата за целия набор от протекция са осигурени от държавния бюджет.

Урна обаче ще бъде доставена само ако броят на настанените в звеното е поне 10. Наличието на толкова избиратели дава зелена светлина на директора на лечебното заведение да уведоми кмета на съответната община в срок от 48 часа преди изборния ден.

За останалите пациенти в клиниката секцията ще бъде сформирана по стандартния ред, който до момента се е прилагал, като задължително и за тях ще е носенето на защитни маски.

Тези пък, които са поставени под карантина заради контакт с болен, домашно лечение на COVID-19 или завръщане от рискова дестинация, ще трябва да заявят до 3 дни преди изборите желанието си да бъдат включени в избирателните списъци за гласуване с подвижна секция. Уведомяването става по телефона, по пощата, чрез пълномощник или по електронен път. Всички РИК имат опит в този тип гласуване, тъй като това е обичайният модел за вот при хора с увреждания и с невъзможност за придвижване до традиционните урни.

Организация ще бъде създадена и в домовете за стари хора и всички социални заведения, където също минимум 10 потребители съобщят, че искат да гласуват на 4 април.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.