Какво да правите с вашето куче, за да се справите с поведенческите му проблеми?

Кое е най-доброто, което можете да правите заедно с вашето куче, за да се забавлявате и да се справите с поведенческите му проблеми?

Повишената активност несъмнено е един от най-ефективните методи за справяне с поведенческите проблеми на кучето. Стига да няма здравословни причини, това е и най-препоръчваният метод от треньорите.

Какво всъщност означава това? Какво точно трябва да правите – дали да играете с кучето си, да му говорите, да ходите в зоологическата градина с него и колко често? Със сигурност при подобна препоръка изникват редица въпроси в главата на средностатистическия стопанин. Ще се опитаме да намерим някои от отговорите по-надолу.

Да прекарвате повече време с вашия четириног приятел включва всичко, което можете да правите заедно:

– да си играете;

– да тренирате;

– да се разхождате и да тичате;

– да плувате;

– да се решете;

– да се гушкате;

– да гледате телевизия и т.н.

От всички домашни любимци кучетата са най-свързани със своя стопанин и съответно – най-привързани към него. Ние, хората, също обичаме да има някого, на когото да разчитаме, когото да обичаме и който да ни обича безусловно. За кучетата и хората най-съкрушителното нещо на света е раздялата. Така че защо да не се забавлявате заедно?

Ще се уверите колко благотворно ще се отрази това на вашия четириног приятел.

Общоприето е схващането, че е добре да прекарваме възможно най-много време с нашия домашен любимец. Понякога обаче това не е добре за него.

Не бива да прекалявате с игрите с вашия четириног приятел, защото той се изморява, като понякога това може дори да се отрази на здравословното му състояние. От друга страна, важно е да си играете и да се занимавате заедно, докато самото куче проявява интерес и енергия за това. При първите признаци на умора е добре да спрете. Умората след това е добър знак, но летаргията, прекалената отпуснатост, повръщането, тежкото дишане са обезпокоителни симптоми, на които е важно да обърнете внимание и за които е препоръчително да се консултирате с вашия ветеринар.

Ако не сте сигурни колко е най-подходящото време за активни занимания с кучето, то можете да започнете с 15 минути – особено ако сте стопанин на едра порода или кученцето е съвсем малко още. Постепенно можете да увеличавате времето в зависимост от кондицията на вашия космат приятел. Да не говорим, че за вас 15 минути дневно също би било едно чудесно и тонизиращо начало. Не е добре да се преуморявате, за да не превърнете физическата дейност/играта в мъчение и от полза да стане вреда.

Имайте предвид, че най-подходящото време за физическо натоварване с вашия домашен любимец е:

– сутрин, когато кучето се събужда и е изпълнено с енергия;

– преди хранене, което е част от естествения инстинкт на животното – първо ловуването, после храната, а не обратното;

– преди да излезете от вкъщи, за да може после кучето ви да предпочете да си дремне, вместо да препусне из къщата и да се отдаде на опустошението й и гризане на врати например;

– след като се приберете, за да знае, че си е струвало чакането – в този момент са препоръчителни по-леките физически занимания като гушкане, четкане, говорене;

– преди да заспите: вместо да смущава съня ви през нощта, кучето ви ще е достатъчно изморено, за да се отдаде на дълбок и сладък сън;

– когато прецените, че е уместно.

Когато и да изберете да си играете с вашия любимец, той със сигурност ще размаха опашка от радост.

Разходките са изключително полезни за възрастните кучета; за малките палета; за кучетата, които не са свикнали на голямо физическо натоварване, както и за такива с хронични сърдечни проблеми. При последния случай е желателно да се консултирате с ветеринар, който да ви насочи към подходящите дейности, които можете да извършвате заедно с вашия четириног приятел.

Продължителността на разходката зависи както от вашето време, от климатичните условия, така и от издръжливостта на кучето. В основата на разходките обаче е здравословното състояние и на двама ви. Най-вероятно кратката до умерено дългата разходка ще се отрази благотворно и на двамата.

В идеалния случай разходка два пъти дневно с продължителност 30-40 минути би трябвало да донесе ползи и за вас, и за вашия домашен любимец. Опитайте единият път да бъде сутрин, преди да тръгнете за работа, а вторият път – преди да си легнете вечерта. Разбира се, през зимата ще трябва да се насочите към малко по-различен часови диапазон. Ако намерите време да разходите кучето си и извън определените за това часове, с които е свикнало, със сигурност ще го направите ужасно щастливо.

Щастливо куче – щастлив стопанин.

Защо плуването е полезно за вашето куче?

Не всички кучета обичат водата. Но онези, които я обичат, със сигурност биха се зарадвали на всеки досег с нея. Заведете кучето си на море. Ако имате двор, играйте си с маркуча с вода. Или му напълнете голям басейн. Какво по-приятно в горещ летен ден?

Плуването е много полезно за здравето на кучето. Позволява му да извършва движения, които не присъстват при другите видове дейности като игра, тичане и т.н. Отлично развива мускулите на лапите. Ако кучето ви изпитва лек страх от водата, това не означава, че не е преодолим.

За целта не го насилвайте в никакъв случай. Покажете му, че вие не се страхувате и се дръжте съвсем естествено. Пръскайте го от време на време с вода, без да го пришпорвате да влиза. Непременно покажете на кучето си как може да влиза и да излиза от водата, когато и поиска – особено когато става дума за басейн в домашни условия например. Така ще се чувства спокойно, че контролира ситуацията.

Ако сте на море, влезте с него и бягайте на плиткото. Чудесно упражнение и за вас. Друг начин за тренировки и упражнения и да хвърляте от брега камъчета във водата, а кучето да плува в търсене на „плячката“ от камъче до камъче.

Трябва да знаете също, че всяко куче може да се научи да се гмурка, стига да има мотив да се потопи във водата. За целта можете да използвате малка потъваща играчка, която да го мотивира.

След като кучето се е намокрило, погрижете се за козината му. Задължително го подсушете, за да избегнете проблеми с кожата и евентуална простуда.

Пасивни занимания с кучето

Кучетата лесно се привързват към своите стопани. Щастливи са, когато са близо до тях. Истински тъгуват, когато са разделени.

Вероятно сте забелязали радостта на домашния си любимец, когато се прибирате от работа, нали? Не се дължи само на факта, че е гладен. Със сигурност сте му липсвали през деня и е ужасно щастлив да ви види.

Ако сте прекалено уморени, за да обърнете пълноценно внимание на четириногия приятел, то можете по друг начин да го зарадвате и да прекарате време заедно – чрез пасивни занимания.

Позволете на кучето си да легне в краката ви, докато гледате телевизия например. Бъдете в една стая, докато четете вестник или книга. Кучетата оценяват присъствието на своите стопани. Дори не се налага да правите нещо заедно, достатъчно е да му позволите да бъде близо до вас, за да е щастливо. Въпреки това някоя и друга прегръдка от време на време или потупване по главата ще го накара да се почувства на седмото небе.

Кучетата, които споделят време със своите стопани, са късметлии. Това са щастливи и здрави кучета. А често същото се отнася и за техните стопани, защото обичта им е взаимна. Колкото радост носите на вашия домашен любимец, толкова радост носи и той на вас.

Източник: обекти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *