Китай ще изгражда изследователска станция на Южния полюс на Луната

Китай приключи проучванията си за реализиране на четвъртата фаза от програмата за изследване на Луната и се очаква в бъдеще да изгради международна изследователска станция на южния ѝ полюс. Това заяви главният дизайнер на китайската програма за изследване на Луната У Уейжен в интервю за „China Space News“, предава Радио Китай.

По думите му, четвъртата фаза предвижда три мисии, събиране на проби и подробно проучване на ресурсите на Южния полюс на Луната, както и тестването на ключови технологии за изграждането на изследователската станция.

У Уейжен обясни, че вероятно там също има полярни дни и нощи като земните. Възможно е на Луната да има повече от 180 последователни дни, което би било изключително удобно за астронавтите, добави той.

„Във вторник Китай и Русия подписаха меморандум за разбирателство за изграждането на международна научноизследователска станция на Луната. Двете страни ще използват своя опит в космическата наука, научноизследователската и развойна дейности и технологиите,заедно ще формулират пътната карта за изграждането на лунната изследователска станция“, подчерта У Уейжен, добавяйки че Китай обмисля кацане на южния полюс на Луната с по-дългосрочен престой на астронавтите.

„Планът за 14-та петилетка ( 2021 г. – 2025 г.) предвижда Китай да продължи да насърчава разработките на ракети-носители, за да помогне в изследванията на дълбокия Космос“, каза още У Уейжен.

Източник: Мениджър Нюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *