Забава и знание

Рукола: Защо е опасно да се консумира в големи количества?

Руколата е била неизменна част от менюто на древноримския император Гай Юлий Цезар. Той я консумирал ежедневно, тъй като бил убеден, че тя е отлично средство за подобряване на потентността. Към днешна дата руколата е отлично допълнение към салатите.  Нейната масова употреба датира от 16-17 век в Англия.

По-късно тя започва да се употребява в цяла  Европа и след това и в света. В страните от Близкия изток – Турция, Ливан, Сирия, руколата се използва като лекарство за безплодие, заболявания на храносмилателния тракт и различни видове дерматити. В Индия маслото от семената на това растение е на изключителна почит.

В съвременна Италия руколата е едно от най-популярните допълнения към пица, ризото, сос песто, салати и тестени изделия. Британците я използват като подправка за горещи ястия, а французите като допълнение към мезета и леки салати. За египтяните руколата е идеалната подправка за морски дарове и боб. Tя и останалите листни зелени зеленчуци могат да помогнат за намаляване на риска от диабет.

Доказано е, че алфа-липоевата киселина, мощен антиоксидант, открит в руколата, значително намалява нивата на кръвната глюкоза, засилва чувствителността към инсулин и дори помага за предотвратяване на допълнителни окислителни увреждания при пациентите с диабет. Но, както всяко друго растение, така и тя има своите плюсове и минуси.  Тези, които са диагностицирани с гастрит с висока киселинност, също трябва да внимават с нея. Тя съдържа киселина, която допълнително дразни болния стомах.

Американски алерголози от болница Хенри Форд в Детройт смятат това растение за най-силния алерген поради наситеността му с фитонциди. Според лекарите най-често алергия към рукола се появява при тези, които изобщо не могат да понасят кръстоцветните (зеле, репички, ряпа). Руски експерти изтъкват, че руколата съдържа голямо количество витамин К, за който е известно, че повишава съсирването на кръвта. Това обяснява и нейната опасност за тези, които приемат лекарства за разреждане на кръвта.

Руколата не трябва да се консумира при разширени вени и тромбофлебит. Установено е също, че тя може да причини маточни контракции при жените по време на бременност и съответно да предизвика спонтанен аборт. Всички тези „заплахи“ са реални, ако използвате руколата в неограничени количества. Кулинарни експерти напомнят, че това зеленолистно растение е подправка и не трябва да го използвате самостоятелно, като например листата на марулята, а винаги в комбинация с друга храна.

Източник: струма.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *