Забава и знание

Този уикенд край Земята ще прелети най-големия астероид за 2021-ва

Астероидът 2001 FO32 определено е една голяма космическа скала. Той бе открит преди 20 години и периодично навестява нашата планета. На 21-ви март тази година ще го направи отново – именно тогава той ще премине край нас на изключително безопасното разстояние от 2 млн. км. Това ще бъде най-близкото прелитане на астероид край Земята за 2021-ва.

Според данните, с които разполагаме, 2001 FO32 е между 440 и 680 метра. „Ние изчислихме с висока прецизност орбиталния път на 2001 FO32 около Слънцето още преди 20 години, когато бе открит за първи път, и оттогава го следим внимателно. – казва Пол Чодас, директор на Центъра за изследване на близкоземни обекти – Няма шанс този астероид да се приближи до нас на по-малко от 2 млн. км.“

За да го изучат по-подробно, учените ще използват два основни метода. Посредством радарни наблюдения ще научим повече за формата и размера му. Те ще бъдат направени посредством Дълбоката космическа мрежа (Deep Space Network), чийто радио чинии са разположени в Калифорния, Испания и Австралия. С малко повече късмет ще разберем какви точно са пропорциите му, степента на въртене и вероятно някои от повърхностните му характеристики (както и дали има по-малък спътник).

„Наблюденията отпреди 20 години показват, че около 15 процента от близкоземните астероиди, съпоставими с размера на 2001 FO32, имат малък спътник – добавя Ланс Бенър от Лабораторията за реактивно движение на NASA. – В момента знаем съвсем малко за този обект. Ето защо предстоящата близка среща ще ни предостави страхотна възможност да научим много неща за астероида.

Второто проучване ще бъде извършено с инфрачервения телескоп IRTF на NASA. Посредством него ще бъдат изучени инфрачервените свойства на астероида. Светлината от Слънцето се абсорбира и отразява частично от малкото космическо тяло. Като проучат тази отразявана светлина, учените могат да определят от какво е съставен самият астероид.

„Опитваме се да правим геология с телескоп – обяснява проф. Вишну Реди от Лунната и планетарна лаборатория към Университета на Аризона в Тускон. – Ще използваме IRFT, за да получим инфрачервения спектър и да открием химичния му състав. Веднъж щом направим това, ще можем да го сравним с метеоритите на Земята и да разберем какви минерали съдържа 2001 FO32.”

Астероидът е твърде блед, за да бъде забелязан с невъоръжено око. Ако обаче разполагате с малък телескоп, вероятно ще можете да го зърнете на небосклона (особено ако се намирате в Южното полукълбо). 2001 FО32 ще премине отново край Земята чак през 2052-ра, но на малко по-далечно разстояние от сегашното.

Въпреки че близкоземните обекти представляват известен риск, около 95 процента от всички, които са по-големи от 2001 FO32, вече са открити и не са заплаха за Земята през следващия век.

Източник: обекти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *