Първите щъркели пристигнаха в областта, пролетта чука на вратата

ПЪРВИТЕ ЗА 2021 ГОДИНА ЩЪРКЕЛИ ДОЛЕТЯХА В ОБЛАСТТА. Предвестниците на пролетта са се появили тази седмица на няколко места в региона. Първи на дългокраките птици са се натъкнали жителите на павликенското село Стамболово.

Местните споделят, че двойка щъркели са заели старото си гнездо върху електрически стълб. Мъжкият изпреварил женската и дошъл преди нея, за да стегне гнездото. После живущите в селото забелязали, че мъжкарят поел и ролята за осигуряване на храна, докато любимата му пази общия дом.

В няколко от Фейсбук групите на малките населени места в областта също се появиха снимки на щъркели.

Пристигането на ранния гост се възприема от хората като знамение, че идва по-добро време, а неволите, ограниченията и тревогите, породени от коронавируса, ще приключат през пролетта.

Според народно поверие тежко нещастие спохожда всеки, който убие щъркел. Този екземпляр е вписан в Червената книги на България и се защитава от закона.

Народът вяра, че ако човек направи добро на белите птици, следващата година ятото ще кръжи над двора му, за да го поздрави.

Традицията повелява да свалим мартениците си, когато за първи път видим щъркел, и да ги закичим на цъфнало дърво за здраве, щастие и берекет.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.