Археологът д-р Иван Църов и маестро Живко Петров са носители на наградата „Велико Търново”

Археологът и директор на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов и композиторът и пианист маестро Живко Петров са тазгодишните носители на наградата „Велико Търново”. Двете номинации бяха гласувани единодушно от членовете на специализираната комисия по присъждане на наградата.

Решението е взето на основание чл. 40 ал. 8 от наредбата за символите и наградите на Община Велико Търново на закрито заседание, посочи заместник-кметът на общината Снежана Данева – Иванова, която е председател на специализираната деветчленна комисия. Номинацията на д-р Иван Църов е издигната от културно-просветното сдружение „Клуб Велико Търново”.

В мотивите се посочва, че д-р Църов е един от водещите археолози в България, а работата му по проучването и популяризирането на римския град Никополис ад Иструм и тракийската могила край село Големани е световно призната. Като ръководител на Регионалния исторически музей, който тази година отбелязва 150 години от основаването си, Църов допринася за утвърждаване на авторитета на институцията, за популяризирането на културното, духовно и материално наследство на старата столица в национален и световен мащаб, посочват вносителите на предложението. Неговата работа е свързана и с развитието на съвременния облик на музейните обекти, както и за културния и исторически туризъм в града.

Номинацията на маестро Живко Петров – композитор, пианист и продуцент със световна слава, е издигната от инициативен комитет, съставен от художници, музиканти и интелектуалци.

Живко Петров е роден във Велико Търново през 1970 година, възпитаник е на ОУ „Бачо Киро” и Втора гимназия. През 1994 година завършва НМА „Панчо Владигеров”, работи с едни от най-значимите български музиканти, като Лили Иванова, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Камелия Тодорова, Белослава, Орлин Горанов, Хилда Казасян, Мария Илиева, Васко Василев и много други. В световен план неговия талант го свързва с музикални величини като Натали Кол, Чико Фрийман, Франческо Беарзати и други виртуози.

Маестро Живко Петров е многократен участник в изданията на един от емблематичните фестивали във Велико Търново – „Дикси джаз фест”, член е на журито на международния конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето” във Велико Търново.

И двамата носители на наградата „Велико Търново” за 2021 година имат ярък принос към утвърждаването на културното и духовно богатство на Велико Търново не само в национален, но и в международен план, около това становище се обединиха членовете на комисията, гласувала двете номинации.

Заради противоепидемичните мерки носителите на наградата ще бъдат удостоени с отличието в рамките на тържествената онлайн сесия на Общинския съвет, която ще се състои на 22 март – празника на Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *