Избори 2021

Дошло е крайно време за положителни промени, убедена е Снежана Стефанова, девета в листата на „Републиканци за България”

Успехите на хората, които се трудят, са това, което носи щастие на добронамерената и винаги усмихната учителка по биология и химия

Много се гордея с учениците си – бивши и настоящи, споделя с готовност Снежана Стефанова, учител с 18-годишен опит. „Много от тях се реализираха в сферата на медицината, правните науки, международните икономически отношения, други имат свой бизнес. Няма по-голяма награда за един учител от тази неговите ученици да станат успешни хора“, говори с обич педагогът.

Снежана Стефанова е на девета позиция в младата и силна листа на ПП „Републиканци за България“, която е с номер 21 в изборната бюлетина. От няколко години добронамерената и винаги усмихната учителка е част от педагогическия колектив на все по-авторитетното ОУ „П. Р. Славейков“ във Велико Търново.

Наред с образованието си по химия и биология Снежана Стефанова е и магистър по стопанско управление с професионална квалификация „мениджър“. Тя е и носител на впечатляващ брой международни дипломи и грамоти, сред които редица отличия за принос в развитието на международната училищна мрежа SPARE. Редовно участва съвместно със свои колеги в международни конференции, свързани с интерактивните методи на обучение и проблемите в българското образование. Не престава да надгражда компетентностите си, като с разработените си педагогически трудове тази година предстои да придобие най-високата квалификационна степен от Департамента във за информация и повишаване квалификацията на учителите към ШУ „Епископ Константин Преславски“.

Прекрасни спомени и топли отношения с бившите възпитаници учителката пази и от времето, когато е била и старши учител по биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, география и икономика във великотърновската Хуманитарна гимназия. „С мои минали випуски от Хуманитарна гимназия често сме провеждали доброволчески акции по почистване на бреговете около р. Янтра“, разказва Стефанова.

В професионалната си биография педагогът има и позиции, различни от учителската. За известно време г-жа Стефанова е била химик-аналитик във фармацевтична компания. Специфичните познания на лъчезарната дама я правят наистина увлекателен събеседник. А логично околната среда и нейното опазване, както и екологичното земеделие, са теми, от които истински се вълнува и които познава.

Чистата храна е едно от най-важните неща за качеството на човешкия живот, затова Снежана Стефанова ратува за обработка на почвите с естествени торове и препарати. Нейни приоритети са опазването на околната среда и формиране на екологични умения още от ранна детска възраст. В управленската програма на ПП „Републиканци за България“ са застъпени именно такива мерки по темите за екологията и селското стопанство.

Разбирането на експертите в партията, че отпадъците могат да бъдат ресурс, а не боклук и че е огромна нуждата от ранно екологично образование са в пълен унисон с убежденията на педагога. Наред с това сред мерките, предвиждани от „Републиканци за България”, е разписано въвеждането на щадящи природата практики в земеделското производство, приоритетно подпомагане на малките семейни стопанства, повече български храни на пазара и др.

Снежана Стефанова има и личен поглед върху проблемите на земеделските стопани, тъй като нейният брат е производител на плодове и зеленчуци. Стопанствата му се намират в полскотръмбешките села Климентово и Обединение, където той редовно подпомага със собствена продукция семейства в неравностойно положение. Стефанова не крие, че е горда с брат си, както и със своите родители – честни и трудолюбиви хора. Бедността, която се шири в някои части на страната обаче, наред с обезлюдяването са големи болки за нея.

Те са и част от мотивацията на Снежана Стефанова да се присъедини към „Републиканци за България”, тъй като е убедена, че е дошло крайно време за положителни промени. „Виждам реално изпълними поставени цели, хора с нов начин на мислене, които не са обременени“, споделя учителката. Със своя професионален опит с сферата на образованието тя може да бъде полезна и в тази сфера. „Нужни са гъвкави образователни програми, които да доведат до формиране на функционална грамотност при учениците“, изтъква г-жа Стефанова и със съжаление коментира, че в момента такива липсват.

Да е свидетел на успехи – това е нещо, което прави г-жа Стефанова истински щастлива. Независимо дали са успехите на български учени, спортисти, дори политици, или става дума за нейни приятели, ученици, познати – успехът истински я зарежда.

Искам хората около мен да са здрави, да постигат това, за което полагат усилия, семействата да са сплотени и подкрепящи.“ Това си пожелава лъчезарната учителка. А също и успех на листата с номер 21 – за държава с правила!

Листата на ПП „Републиканци за България“ е под номер 21 в изборната бюлетина, а Снежана Стефанова може да бъде подкрепена преференциално с номер 109.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *