Учители от стражишкото училище „А. Каралийчев“ на визита в Турция по проект за интеграцията на ромски деца

ПЕДАГОЗИ ОТ СУ „АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ“ – СТРАЖИЦА, отидоха на работна визита в Османие, Турция. Посещението е свързано с реализирането на проекта „Подкрепа на интеграцията на деца от ромски произход чрез методите на мултиграмотност и мултимодалност при изучаването на език в ранния етап на началното образование“ по програма „Еразъм +“ на Европейския съюз. Това сподели пред „Борба“ заместник-директорът на учебното заведение Цветанка Захариева. Тя уточни, че събитието събира на едно място представители на образователни институции от Румъния, Гърция, Италия, Турция и България.

„Заради пандемичната ситуация в момента част от партньорите са възпрепятствани да присъстват лично и се включват в дискусиите онлайн. Теми на срещата са обсъждане на резултатите от първия етап от изпълнението на проекта, планиране на обучителен семинар в Италия, както и обсъждане на текущи въпроси. Една от основните цели на проекта е разработване и разпространяване на нови иновативни педагогически методи, които да подпомагат обучението на ромски ученици в начален етап, коментира Захариева.

Заместник-директорът допълни, че визитата включва посещения на Основно училище „Ремзи Йозер“, на Център за обучение на деца и възрастни и на Регионалния инспекторат по образование в Османие.

СЛЕДВАЩИЯТ ЕТАП НА ПРОЕКТА ВКЛЮЧВА ОБУЧЕНИЕ НА УЧИТЕЛИ, организирано от италианския партньор. То е предвидено да се проведе през пролетта или есента в зависимост от ситуацията с разпространението на коронавируса.

„Целта на обучението е учителите да се запознаят с иновативните подходи и техники, предназначени за децата от начален етап, съответните мултиграмотности и мултимодални материали за образователни карти за използване на място в учебния процес. Мултиграмотността е иновативен подход за учене, който представлява създаване на собствена значимост на учениците, използващи мултимодалните иновативни учебни инструменти като алтернативен, комуникативен, интеркултурен и интердисциплинарен метод на обучение“, подчерта Захариева.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *