Къде и кога подновяват ваксинацията с „АстраЗенека“

Работа подновява и електронната система за записване за ваксинация

Заповедта за временно преустановяване на имунизирането срещу коронавирус с ваксината на „АстраЗенека“ в страната ни се отменя и от днес препаратът ще може да бъде прилаган.
Това обяви на извънреден брифинг в четвъртък вечер, 18 март, председателят на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, след като малко преди това Европейската агенция по лекарствата обяви ваксината на „АстраЗенека“ за безопасна и ефективна и с категоричност заяви, че ползите от нея надхвърлят многократно рисковете. Същевремнно обаче не беше изключена категорично връзката ѝ със случаи на съсирване на кръвта.

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева заяви, че работа подновява електронната система за записване за ваксинация и ще бъде изпратено известие на хората, които днес ще могат да се явят във ваксинационните центрове.

istockВ Александровска болница се подновява най-рано ваксинирането срещу COVID-19 днес – от 8:30 ч. сутринта, съобщиха от лечебното заведение. Ще се използва ваксината на AstraZeneca, това ще става във фургона пред бариерата на болницата.

Ще бъдат ваксинирани желаещите, регистрирани в електронния регистър, определени за 19 март, както и пропуснали имунизацията заради спирането на ваксината.

В „Пирогов“ имунизацията се подновява от 10:00 ч., също с препарата на AstraZeneca.

Ваксинирането ще бъде в два пункта, разположени в болницата и в други два пункта, разположени в медицинския център към лечебното заведение.

Ще се приемат всички, които имат онлайн записани часове за периода 12-19 март. За онлайн записаните пунктовете ще работят и в събота и неделя.

 

БТА
И Ваксинационният център на УМБАЛ „Св. Анна“ в София подновява имунизацията от 10:00 ч., съобщиха от болничното заведение. Ще се прилагат дози от препарата на AstraZeneca. 


Осигурени са два ваксинационни екипа. Екип 1 ще обслужва гражданите, които са си записали ред за днес, 19 март.
 Екип 2 ще обслужва гражданите, които са се записали за предишни дати, но са пропуснали реда си, поради временното спиране на ваксинирането.

Всички, които са се регистрирали за поставяне на ваксина за седмицата, през която ваксинационните центрове бяха затворени, ще бъдат автоматично презаписани с една седмица напред. Всеки регистриран ще получи SMS или имейл за новата дата и час на имунизацията през избрания от него канал за връзка. 24 часа преди ваксинацията системата ще изпрати ново напомняне.

Потребителите имат възможност да променят дата и часа на ваксинация и да изберат друг времеви прозорец, в зависимост от натовареността на ваксинационните центрове.

istock
10 страни членки на Европейския съюз обявиха, че подновяват имунизацията на населението си срещу коронавируса с ваксината на „АстраЗенека“. Това стана след като Европейската агенция по лекарствата обяви категорично, че ползите от тази ваксина са далеч по-големи от рисковете от смъртоносни странични ефекти.

 

Европейският регулатор все пак отбеляза, че е възможно да има връзка между ваксината и случаите на тромбоза и кровоизливи, но това продължава да се проучва.

В Германия, Франция, Италия, Латвия, Литва и Кипър ваксинациите с „АстраЗенека“ също ще бъдат подновени днес. От другата седмица това ще стане и в Нидерландия, Испания и Португалия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *