Горещи новиниКрими

Магистрати отмениха разпореждане за затваряне на база за търговия с месо

АДМИНИСТРАТИВНИЯТ СЪД ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО отмени разпореждане за спиране на дейността на един от най-големите складове за месо и месни продукти в Малки чифлик, но решението не е окончателно. Фирмата закупува стоки от производители на местно и на национално ниво и ги дистрибутира до търговски обекти в Германия, Нидерландия, Англия, Шотландия. На 22.10.2020 година главен инспектор към Областната дирекция за безопасност на храните (ОДБХ) спира част от дейността на фирмата в селото. Затварянето е по ЗУАВ и регламент на Европарламента за официалния контрол и другите официални дейности, извършвани с цел да се гарантира прилагането на законодателството в областта на храните и фуражите, правилата относно здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и продуктите за растителна защита. С разпореждането е спряна търговията с месни продукти, съдържащи в състава си свинско месо.

Дружеството извършва търговия на едро с месни продукти, които доставя от най-големите производители на територията на Република България, а продуктите отговарят на всички изискания за ветеринарно сертифициране според националното законодателство. Фирмата закупува вече готови, опаковани, пакетирани и сертифицирани продукти от свинско месо, а не произвежда самата суровина и преработката й. Посоченото в акта решение за изпълнение на ЕС има за предмет определяне на мерки за контрол на здравето на животните във връзка с африканската чума по свинете в държавите членки или в области на държавите членки.

Разпореждането на ОДБХ е неясно и неоснователно, тъй като се сочи, че се спира част от цялата дейност на дружеството, като неясно остава коя именно дейност се спира и коя не, се мотивира съдът. Освен това в разпореждането не било посочено за какъв срок е спирането на част от дейността на базата и съдът намира, че разпореждането е формално незаконосъобразно, а доставките не са на прясно свинско месо, основание за евентуално спиране.

Нели ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *