Болниците ни като „дядовата ръкавичка”, 247 са хоспитализираните пациенти

Две бременни жени, чужденци, деца и млади хора са настанени за лечение в региона

 

ОГРОМЕН Е НАТИСКЪТ КЪМ БОЛНИЦИТЕ В ОБЛАСТТА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ИНФЕКТИРАНИ ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУС. Лечебните заведения работят с почти пълен капацитет, а в част от тях вече са заети местата, разкрити за заразени. Оформя се тревожна тенденция за хоспитализиране в реанимациите заради тежко протичане на болестта. От четвъртък, когато настанените за болнична терапия бяха 207 души, към неделя бройката на приетите в болници в региона вече е 247 души. Пациентите са от всички възрастови групи, но вече зачестяват случаите на деца и млади хора. Заболеваемостта надхвърли 403 на 100 000 население.

В МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ функционират седем ковид отделения. Най-голямото лечебно заведение в областта е приело 78 болни, от които 7 души са в интензивното отделение. Сред пациентите в стационара има две бременни жени в осмия месец, деца на 5 и 10 години, виетнамец, италианец и други. До запълване на капацитета остават 18 свободни места. Част от редовните отделения са преместени в други, като например съдова хирургия, която дели едни помещения с неврология. Триажният кабинет пред сградата на болницата не е закриван и продължава да функционира.

В МБАЛ „Св. Иван Рилски“ предстои разкриване на нови легла за пациенти с коронавирус, защото хоспитализираните са над 50 при осигурени 43 легла.

„Тенденцията за стръмно нарастване на броя на хоспитализираните и на тези, които са за интензивно лечение, които се удвоиха през последната седмица, е много тревожна и това е притеснително. За разлика от есента, когато болницата беше почти празна за други пациенти и хората бяха уплашени и си стояха по домовете, сега не е така. Сега се лекуват пациенти във всички останали отделения и това създава допълнително натоварване на екипите, което пък се отразява на обслужването на пациентите с коронавирус”, коментира управителят на клиниката д-р Иван Иванов.

ТЕЖКА Е СИТУАЦИЯТА В МБАЛ „Д-Р ДИМИТЪР ПАВЛОВИЧ“. В трите ковид отделения на свищовската болница са хоспитализирани около 60 души. Дежурства там дават отново четиримата студенти по медицина, които през декември обезпечиха здравното заведение с кадри. Екипът се грижи на все по-млади инфектирани, сред които 28-годишни, 30-годишни и т.н. Заради липсата на реанимация пациентите, които се влошават, биват препращани към други лечебни заведения. Медиците съобщават в Регионалната здравна инспекция за нуждата от транспортиране в интензивно отделение и оттам посочват къде има свободно място.

Диагностицираните, които са с по-леко изразена симптоматика и се лекуват в домашни условия, са 825 души.

За последните 3 дни коронавирусът взе 8 жертви, а общият брой на починалите от инфекцията е 400.

Все още първото място по най-много случаи в областта държи община Велико Търново с 335 заразени. Второто място заема община Свищов с 286 болни, а третото – община Павликени със 198 инфектирани.

НА ФОНА НА УВЕЛИЧЕНАТА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ БЕ ВЪЗОБНОВЕНА ИМУНИЗАЦИЯТА С ВАКСИНАТА НА ASTRA ZENECA. От 19 март бе разрешено препаратът отново да се употребява, като имунизационните кабинети в региона подновиха работа. Към неделя в областта са поставени общо 11 360 дози, а реимунизираните са 1903 лица.

На електронния портал his.bg отново може да се запазва онлайн час за имунизация.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Болниците ни като „дядовата ръкавичка”, 247 са хоспитализираните пациенти

  • 22.03.2021 в 12:53
    Permalink

    По- точно като Филевия паткарник.

    Още ли се изхождат в кофи там??

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *