Звуците от природата се отразяват благотворно на нашето здраве

Когато прекарваме свободното си време в слушане на шума от реката или на песента на птиците, това се отразява благотворно върху нашето здраве, установи канадско изследване, цитирано от АФП.
То било проведено под ръководството на Рейчъл Бъкстън, биоложка от университета Карлтън в Отава. Екипът й стигнал до заключението, че естествените звуци от природата се отразяват положително върху психичното здраве, когнитивните способности и повишават прага на чувствителност към болка.
Изследванията били проведени в болнична или лабораторна среда, като на участниците били пускани записи. От 36 експеримента, 7 се съсредоточили върху сърдечния ритъм, кръвното налягане, усещането за болка и нивата на стрес чрез измерване концентрацията на кортизол. Другите тестове измерили въздействието на природните звуци върху настроението и когнитивните умения на участниците.
Комбинирайки всички позитивни ефекти върху групите, изложени на естествения природен звуков фон, изследователите констатирали 184 процентно увеличение на общото здраве на участниците. Тези звуци довели до намаляването на стреса с 28 процента. Най-въздействащи били шумът на реката, песента на птиците и микс от двата източника.
Учените направили записи в 68 американски национални парка през последните 15 години в 221 различни места.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *