Актуализираха заповедта за имащите право на компенсации служители в затворените бизнеси

Документът е обновен съобразно затягането на противоепидемичните мерки

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева актуализира заповедта за временно ограничените икономическите дейности, чиито работници могат да получат компенсация от държавата по проект „Запази ме“ заради това, че е трябвало да излязат принудително в неплатен отпуск, съобщиха от социалното министерство.

Документът е обновен съобразно затягането на противоепидемичните мерки, което влезе в сила от 22 март.

Съгласно заповедта в периода от 22 до 31 март за компенсации в размер 75% от осигурителния доход за октомври поради временното затваряне на бизнесите, в които са наети, могат да кандидатстват заетите в търговски центрове тип МОЛ, магазини на едро и дребно с нетна търговска площ над 300 кв. метра.

 

istock
Изключение се прави за работещите в супермаркетите, открити щандове и пазари, аптеки, оптики, парфюмерии и магазини за козметика и тоалетни принадлежности, зоомагазини, тъй като тяхната дейност не е преустановена.


Право на финансова подкрепа в периода 22-31 март ще имат и работещите във фитнеси, ресторанти, обучителни центрове, туристически фирми, компании за организиране на конгреси и публични мероприятия, казина, игрални зали, кина, театри, музеи, библиотеки и други.

Пълният текст на заповедта може да видите ТУК.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.