Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Потребители преживяват „временна слепота“, след като си проверяват телефона в леглото

Медицинско издание докладва за две жени, изпитали „преходна слепота“, след като са проверявали смартфоните си в тъмното. В продължение на няколко месеца и двете са преживели загуба на зрението, продължаваща до 15 минути на вечер. Група специалисти от Лондон установих, че странният феномен се дължи на навика им да проверяват телефона си с едно отворено око в тъмното.

Просто ги попитах „Какво точно правехте, когато това се случи?“ – разказва Гордън Плант от очната болница „Мурфийлд“ в Лондон през АP.

Двете жени, на възраст 22 и 40 години, претърпели поредица от неубедителни медицински изследвания, сред които ЯМР и сърдечно-съдови изследвания, преди Плант да установи, че те са проверявали телефоните си по точно един и същи начин.

Лежейки на една страна, отваряйки окото, което е откъм тавана. Окото, което е откъм възглавницата, остава затворено.

Няколко минути след това действие, те преживявали временна загуба на зрението в окото, с което са гледали телефоните си. В началото това се е случвало два-три пъти на седмица, но скоро зачестило до всяка вечер.
Плант и колегите му смятат, че слепотата в „окото с телефона“ е причинена от неравномерното привикване със светлината между него и „окото на възглавницата“.

Когато светлината попадне върху ретината, тя кара пръчковидните фоторецепторни клетки вътре да променят формата си. Това позволява светлинният сигнал да се преобразува в електрически импулси, които се предават на мозъка чрез нервните влакна.

„Ретината е удивителна, защото може да се адаптира към различни нива на осветеност, вероятно по-добре от всяка камера.“ – казва Плант пред NPR. „Може да намалява чувствителността си, така че когато сте на плажа или сред яркия сняг, можете отново да виждате сравнително добре.“

Целият този процес може да отнеме 40 минути, за да може след излагане на ярка светлина отново да виждаме в тъмното.

И така, какво се случва, когато едното око е адаптирано към светлина, и то доста светлина, взирайки се в екрана на смартфона, а другото – към тъмнината? Едно дребно нещо, известно като диференциално избелзване на фотопигмента, казват учените, което на практика кара окото с телефона на се усеща като ослепяло.

Когато едното око е изложено на ярка светлина, а другото – на пълен мрак, това би могло на попречи на способността им да се калибрират, когато са отворени едновременно.

Тази форма на временна слепота е безобидна, но разбира се, може да се избегне, ако отваряте и двете очи, когато проверявате телефона си.

Два случая не са достатъчни, за да се докаже тази удивителна хипотеза, посочва Рахул Курана, говорител на Американската академия по офлалмология, цитиран от AP. И не е ясно колко от потребителите на смартфон биха преживели същия феномен.

Но преди учените да са установили със сигурност, добре е да щадите очите си, като използвате и двете едновременно. Както и, ако преживеете временна слепота в едното око, това може също така да е мини инсулт, така че трябва незабавно да потърсите лекар.

А най-добре е изобщо да не провярявате телефона си в леглото, защото дори временната слепота да не ви притеснява, отдавна е известно, че вторачването в смартфона преди лягане вреди на здравето.

Източник: https://www.obekti.bg/chovek/potrebiteli-prezhivyavat-vremenna-slepota-sled-kato-si-proveryavat-telefona-v-legloto/page/0/1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *