Първи данни за вятъра на Юпитер

Юпитер е известен със суровите си условия, като ново проучване разкрива още детайли за мощните въздушни потоци на газовия гигант.

Международен екип от учени е успял да измери ветровете в стратосферата на Юпитер за пръв път. За целта е използвана апаратурата ALMA, чрез която са измерени скоростите на молекули водороден цианид, които са били отделени от сблъсъка на комета с Юпитер през 1994 г. и от тогава са в стратосферата. Това е било единственото решение, тъй като в стратосферата на Юпитер няма облаци.

Анализът показва, че около полюсите на Юпитер ветровете достигат скорости от малко над 1400 км/ч, което е три пъти по-бързо спрямо най-мощните ветрове на Земята. Диаметърът на въздушните потоци е четири пъти по-голям от Земята и достига 900 км. височина.

Според учените подобен вихър е уникално метеорологично явление за Слънчевата система. Досега се смяташе, че ветровете ще са най-бързи най-горе в атмосферата, но с намаляването на височината ще се намали и тяхната скорост и те дори ще изчезнат при достигане на стратосферата.

Източник: https://struma.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *