Читалищата ще учат и на дигитална грамотност

Изграждането на дигитални клубове в читалищата е предвидено в програмата на ГЕРБ „България следващо поколение“. По този начин ще се развие и увеличи дейността им и ще се подчертае ролята на читалището като средище на просветата, ограмотяването, културата и духовността през призмата на дигиталните технологии. Това заяви кандидатът за народен представител от листата на „ГЕРБ-СДС” за Великотърновски регион Станислав Стоянов в Сухиндол, където той посети народно читалище „Трезвеност – 1870“.

Опазването на културно-историческото наследство е сред приоритетите на Станислав Стоянов. Народното читалище „Трезвеност – 1870“ е емблема на Сухиндол. Председателят на настоятелството Пламен Стоянов представи богатата история на културното средище. Читалището е основано през 1870 г., а негов кръстник е сподвижникът на Васил Левски – Матей Преображенски – Миткалото. Уникален театрален салон и библиотека, на която могат да завиждат дори общинските и областните центрове, има културната институция. Библиотечният фонд съдържа над 51 000 единици, а най-старите книги от 1480 г. са предадени на съхранение в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Безценните томове и документи в библиотеката се съхраняват в помещения с падащи мазилки и влага, защото сградата има нужда от цялостна реконструкция, посочи Пламен Стоянов. Като земеделски производител, той е вложил над 7000 лева лични средства за ремонт на покрива. Негова амбициозна идея е читалището да получи статут на паметник на културата.

Станислав Стоянов поясни, че възможност за ремонт на сградата има и тя е по мерките за културна инфраструктура по Плана за възстановяване и устойчивост. Необходимо е обаче местната власт в Сухиндол да изработи проект.

Сухиндол, като традиционно винарски регион, да бъде включен в туристическите маршрути и оттук трябва да минава „Пътят на виното“. Моделът за развитие на туризма е разработен успешно в много държави, включително и съседни, каза още Станислав Стоянов. Той е обсъждал темата на срещи с водещи сомелиери и енолози, които са гарантирали подкрепа за реализацията на такъв проект.

В Сухиндол заедно със Станислав Стоянов бяха и колегите му в листата на „ГЕРБ-СДС” Росица Димитрова, Детелина Борисова и Венцислав Георгиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.